„Руски сој“: Код пацијенткиње у Русији развило се 18 нових мутација короне

CC0 / Пиксабеј / Лабораторијска испитивања
Лабораторијска испитивања - Sputnik Србија
Пратите нас
Руски научници описали су случај пацијенткиње у чијем се организму развило 18 нових мутација вируса корона, пише портал „Известија“, позивајући се на радну верзију истраживања.

Како се наводи, 47. годишња женска особа заразила се короном у априлу док је примала хемотерапију, јер болује од лимфома у стадијуму IV (малигни тумор). Редовно се тестирала на ковид 19, а резултати су стално били позитивни до 9. септембра.

Научници су за почетну верзију узели геном вируса корона из узорка бриса пацијенткиње, претпостављајући да се њиме и заразила.

Упоређујући узорке, стручњаци су закључили да је у њеном организму вирус мутирао 18 пута, а две мутације су се догодиле у гену С-протеина и идентичне су онима које су откривене код данских визона.

Професор са катедре за геномику и биоинформатику Сибирског савезног универзитета, професор Универзитета у Гетингену Константин Крутовски рекао је да се мутације често поклапају са онима које су раније откриване приликом еволуције вируса код других пацијената са ослабљеним имунитетом и са онима које су се појавиле у „британској“ верзији.

„Али у овом руском истраживању је први пут убедљиво доказано да је велики број мутација резултат дугог обитавања САРС-ЦоВ-2 у једном организму“, објаснио је научник.

Притом је додао да је прерано доносити закључке о ширењу новог „руског соја“ вируса корона, јер је откривен само један случај.

Средином децембра у Великој Британији је откривена нова мутација вируса корона САРС-ЦоВ-2. Иако је нова мутација вируса, према прелиминарним проценама, можда за 70 одсто заразнија од уобичајене, још увек не постоји ништа што би наговештавало да је опаснија у смислу смртности или хоспитализације.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала