Вода однела све, мостове, куће повратника које су направили одвајајући од уста /фото/

© Фото : Спутњику уступио Бранко КостићШилово - Најтеже је страдало Косовско Поморавље.
Шилово - Најтеже је страдало Косовско Поморавље.  - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Вода је пробила у куће, њиве су поплављене, страдала је стока, људи нису стигли да је евакуишу, у контакту смо са владиком Теодосијем, он је одмах звао да види како може да се помогне. Људи су после рата одвајали од уста да би се поново скућили, сада им је све вода однела, кажу за Спутњик становници Косова и Метохије који се боре са поплавама.

Због изливања река и потока, али и подземних вода, поплављена су бројна домаћинства. Најтеже је у Косовском Поморављу, где су поплављене куће, путеви, а оштећено је или срушено неколико мостова.

Поплављене куће повратника

У Шилову код Гњилана је 280 српских домаћинстава. Бранка Костића затекли смо у акцији испумпавања воде из приземља куће у којој живи, у најнижој тачки тог места.

© Фото : Спутњику уступио Никола ВасићПартеш у општини Гњилане, све је под водом, куће и оранице.
Вода однела све, мостове, куће повратника које су направили одвајајући од уста /фото/ - Sputnik Србија
Партеш у општини Гњилане, све је под водом, куће и оранице.

„У овом делу села има неколико подрума у које је вода ушла, а код нас је цео спрат страдао, јер је кућа из 52. године, рађена од печене цигле. Управо је реновирана комплетно, узео сам кредите, све сам одрадио за своју децу, међутим, ово се десило. Ту су ми другари, скидамо патос, износимо намештај да орибамо, то су све фекалије“, прича нам Костић.

Додаје да имају среће, јер није све уништено, нису морали да напусте дом, ноћ је са породицом провео у помоћном објекту на свом имању.

„Имамо кућицу од 40 квадрата коју сам ја подигао, али ту само имамо кревете за децу, ту смо сада сви, у две собице. Председник општине је послао екипу, пописали су ствари, сад чекамо, али ја морам кућу да оспособим због непокретне таште, једну собицу, пошто у великој кући имамо и грејање, парно грејање.“

© Фото : Спутњику уступио Бранко КостићУништена кућа породице Костић у Шилову код Гњилана.
Вода однела све, мостове, куће повратника које су направили одвајајући од уста /фото/ - Sputnik Србија
Уништена кућа породице Костић у Шилову код Гњилана.

Све под водом око Грачанице

Очајан је, али и помало љут на локалне власти, Мирослав Столић из Доње Гуштерице код Грачанице.

„Мени није кућа поплављена, али је мојим родитељима кућа под водом, односно подрум, фарма свиња, цела производња. Није велика материјална штета. Вода се тренутно повлачи, ми радимо, пумпама црпимо воду. Нико није дошао, погледао шта се дешава, не само код нас, већ и код других људи, овде има људи којима је вода ушла и у куће“, каже Столић.

Најтеже у Косовском Поморављу

У Косовском Поморављу штета је огромна, највише су страдали Шилово, Горње Кусце и Горњи Ливоч поред Гњилана, у коме живи педесетак Срба. У селу Ранилуг поплављена су сва имања, пшеница је под водом. У Косовској Каменици одронио се мост који околна села повезује са тим местом.

© Фото : Спутњику уступио Никола ВасићДоње Гуштерице код Грачанице, није могуће пробити се до појединих делова села.
Вода однела све, мостове, куће повратника које су направили одвајајући од уста /фото/ - Sputnik Србија
Доње Гуштерице код Грачанице, није могуће пробити се до појединих делова села.

„Добро је да је киша престала, вода се полако повлачи, али доста породица је у проблему, посебно у Шилову, где је вода пробила у куће, страдала је и стока, било је доста угинућа, људи нису могли да евакуишу стоку. Они чије су куће под водом, за сада су се склонили код рођака, формирани су кризни штабови у свим општинама, а стиже и помоћ у храни из Канцеларије за Косово и Метохију“, каже Никола Васић из Хуманитарне организације „Косовско Поморавље“.

Он је са колегама непрекидно на терену, ова организација направиће и хуманитарну акцију како би се помогло породицама које имају велику материјалну штету.

„Храна је стигла, па то неће бити проблем. Ми смо ту стално, пратимо, ако буде потребно, ту су сви наши чланови, позиваћемо и остале људе да се ангажујемо око чишћења, неопходно је да се праве бедеми, срећом, има пуно људи који су ради да помогну“, каже Васић.

© Фото : Спутњику уступила Хуманитарна организација "Мајка девет Југовића"Срупио се мост који води до Народне кухиње у Прековцу чије су фарме под водом. Поплава је уништила и храну у складишту.
Вода однела све, мостове, куће повратника које су направили одвајајући од уста /фото/ - Sputnik Србија
Срупио се мост који води до Народне кухиње у Прековцу чије су фарме под водом. Поплава је уништила и храну у складишту.
Народна кухиња одсечена од света

У поплавама је страдало и пољопривредно газдинство Народних кухиња на Косову и Метохији. Ивана Михајловић из Хуманитарне организације „Мајка девет Југовића“ за Спутњик каже да је под водом тренутно објекат централне кухиње у селу Прековце у новобрдском крају.

„Мост који води до наших фарми је срушен, а имање које обрађујемо и црквена земља углавном је све поплављено. Добили смо обећање од локалних власти да ће ускоро адаптирати тај мост, већ је стигла механизација, али сам тренутно у Грачаници, не могу са сигурношћу да кажем да су радови почели. А овде око Грачанице, тек кад је прошао први талас, види се колико је породица које су угрожене, видећемо ових дана како можемо да им помогнемо“, каже Михајловићева.

Она додаје да кухиња у Прековцу ради, без обзира што је имање тренутно под водом и одсечено од света.

© Фото : Спутњику уступила Хуманитарна организација "Мајка девет Југовића"Уништена је тона кромпира, све што се налазило у складишту Народне кухиње, на срећу, место део где се храна припрема није поплављено.
Вода однела све, мостове, куће повратника које су направили одвајајући од уста /фото/ - Sputnik Србија
Уништена је тона кромпира, све што се налазило у складишту Народне кухиње, на срећу, место део где се храна припрема није поплављено.

„Поплављен је некадашњи погон фабрике радијатора који је адаптиран за кухињу, ту су биле ускладиштене намирнице, уништена је тона кромпира и све што се ту налазило. На срећу, део где се храна припрема није поплављен, нисмо престали да кувамо. И пекара ради, преко ноћи спремамо хлеб, за сада, Богу хвала, то функционише.“

Ивана Михајловић додаје оно што је тренутно најважније у овој несрећи, народне кухиње на целој територији Косова и Метохије раде без прекида. Тако је све време, што је изузетно важно, јер поплаве нису једини проблем на Косову и Метохији.

„Ковид криза је повећала број корисника, захтева за све врсте помоћи. Помагали смо и болницама са намирницама, пошто је повећан број пацијената“, каже Михајловићева на крају разговора за Спутњик.

© Фото : Спутњику уступио Бранко КостићКостићи су одлучили да остану на Косову, подигли кредите да обнове кућу, све им је уништено.
Вода однела све, мостове, куће повратника које су направили одвајајући од уста /фото/ - Sputnik Србија
Костићи су одлучили да остану на Косову, подигли кредите да обнове кућу, све им је уништено.

Поплављена су и села у Метохији, излила се река Кујавча која протиче кроз Осојане. Поплављено је и Велико Крушево код Клине, где је дошло до изливања Белог Дрима и његових притока. Највише је погођена општина Ђаковица, Косовске безбедносне снаге евакуисале су грађане чији су домови поплављени.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала