Више од 85.500 грађана Србије се до сада пријавило за вакцинацију

© Sputnik / Павел Бедняков / Уђи у базу фотографијаВакцинација
Вакцинација - Sputnik Србија
Пратите нас
Од покретања портала „Е-управа“ у понедељак, за вакцинацију против вируса корона пријавило се 85.528 грађана Србије.

Како је Танјугу речено у Канцеларији за ИТ и „Е-управу“, та бројка је забележена јутрос нешто после осам часова.

Грађанима Србије је путем сајта imunizacija.euprava.gov.rs омогућено да покажу интересовање за вакцинацију против ковида 19, а грађани могу да одаберу вакцину коју ће да приме. Сви који се буду пријављивали за вакцинацију путем тог портала или кол центра биће обавештени о термину и месту вакцинације.

После најугроженијих — здравствених радника у ковид-зонама, први на реду за вакцинацију биће остали запослени у здравству и домовима за старе, па станари социјалних установа, затим старији од 75 година у општој популацији. Иза њих, у оквиру ове прве, од укупно три фазе кроз које ће се одвијати ванредна, добровољна имунизација, на ред долазе хронични болесници старости од 64 до 75 година...

Приликом пријаве оставља се матични број, име и презиме, имејл адреса и контакт телефон, а дају се и подаци о евентуалним хроничним обољењима. Већ тада грађани се изјашњавају који тип вакцине желе, и којег произвођача. Пријављени у сваком тренутку могу да одустану од вакцинације.

Производња вакцине против ковида Спутњик Ве - Sputnik Србија
Стиже два милиона руских вакцина

По целој Србији биће формирано више пунктова за масовну имунизацију, први до краја недеље на Београдском сајму. Вакцинација највећег броја људи биће обављена углавном у домовима здравља, у којима ће поред 160 већ формираних, бити отворени и нови пунктови. Места за вакцинацију моћи ће да се формирају и ван здравства, рецимо у установама чији су запослени на списку приоритета.

У договору са надлежним заводом за јавно здравље стручни тимови за вакцинацију, које ће чинити лекар и медицинска сестра или техничар, радиће на терену.

Три фазе вакцинације

Већ сада Србија са различитим произвођачима има уговорене испоруке осам милиона доза вакцине, што је довољно за заштиту четири милиона становника. До краја овог месеца требало би да стигне два милиона, а у фебруару 1,3 до 1,5 милиона доза.

У првој фази предвиђено је да се вакцинише 85.400 запослених у здравству и 635.200 старијих грађана по различитим критеријумима.

Полиција, војска, државна управа, локална самоуправа, просвета — факултети и средње школе су у другој фази имунизације, којом је предвиђена заштита 736.500 становника.

Вакцинација 54.639 наставника у основним школама предвођена је у трећој фази. У трећој фази, вакцину ће примити особе млађе од 50 година са фактором ризика, а после њих они од 50 до 64 године без обзира на факторе ризика. Та фаза обухватиће велику групу од 1,7 милиона грађана.

Доктор Мирсад Ђерлек, државни секретар у Министарству здравља, изјавио је да је у здравству све више заинтересованих за вакцину. У Клиничком центру Србије за један дан за вакцинацију се пријавило 990 здравствених радника, а претходно, у данима празника, још 450, пренеле су „Новости“.

„Цела имунизација ће зависити од тренутне епидемиолошке ситуације и од количине вакцине, али нико ко је заинтересован за вакцину неће остати без ње. Грађани ће на недељном или 15-дневном нивоу бити информисани када ће ко доћи на ред“, рекао је Ђерлек.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала