„Блумберг“: На америчком ловцу Ф-35 и даље скоро 900 „фалинки“

© AFP 2023 / HO/US NavyАмерички ловац Ф-35
Амерички ловац Ф-35 - Sputnik Србија
Пратите нас
Америчка војно-индустријска корпорација „Локид Мартин“ није уклонила 871 дефект на ловцу Ф-35 који је раније откривен, саопштила је агенција „Блумберг“.
Како је агенција пренела у уторак, откривени недостаци на ловцу пете генерације би могли да се одразе на његову борбену готовост, одржавање и обављање задатака.

Према подацима „Блумберга“, дефекти су класификовани као „категорија један“, што значи би могли да угрозе безбедност пилота или летелице, као и да снизе ефикасност полетања. Међутим, корпорација је негирала постојање мана такве категорије.

Према годишњем извештају, корпорација је за годину дана елиминисала свега два дефекта. Ловац Ф-35 је произведен и представљен у априлу 2018. године и у том тренутку је, како наводи агенција, идентификован 941 недостатак.

Ф-35А - Sputnik Србија
Откривена непоправљива мана америчких ловаца Ф-35

Без обзира на то, концерн наставља да производи ловце, а програм за производњу активно подржавају амерички Конгрес и тим изабраног председника земље Џоа Бајдена. За производњу Ф-35 издвојено је 398 милијарди долара, од планираних 3.200 авиона већ је направљено 970 за потребе САД и других земаља.

Поред тога, према проценама америчког Министарства одбране, за реализацију програма за производњу ловаца неопходно је још 88 милијарди долара. Закључак агенције је да ће се стога „Локид Мартин“ вероватно суочити и са финансијским потешкоћама.

Иначе, Пентагон је почетком јануара на неодређено одложио производњу ловаца-бомбардера пете генерације Ф-35. Борбена тестирања су одлагана од 2017. године. Министарство одбране ће назначити нови датум тестирања након што ловци прођу индивидуални технички преглед.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала