Британски недељник: Руска рубља најпотцењенија валута на свету

© Sputnik / Алексей Сухоруков / Уђи у базу фотографијаРуске рубље и амерички долари
Руске рубље и амерички долари - Sputnik Србија
Пратите нас
Британски недељник „Економист“ прогласио је руску рубљу за најпотцењенију валуту у свету у складу са „Биг мек индексом“ који се користи за мерење паритета куповне моћи и израчунавање „стварних“ курсева валута.

Аутори су за прорачун узели један стандардни производ који се може купити у већини земаља света, али за различиту цену, у зависности од валуте. За израчунавање паритета куповне моћи користи се хипотеза према којој исти производ треба да једнако кошта у свим земљама света. Другачија ситуација указује на пренизак или превисок курс локалне валуте.

Према подацима недељника, Мекдоналдсов сендвич „биг мек“ у јануару 2021. године у Америци кошта у просеку 5,66 долара, а у Русији  - 135 рубаља (1,81 долар). Да би се „изједначила“ вредност, за долар би требало да се добије 23,85 рубаља, док у стварности вреди више од три пута више.

Према процени стручњака, курс рубље је снижен за 68 одсто, а узимајући у обзир промену БДП-а земље по глави становника, курс је снижен за 47,3 одсто, што чини руску валуту најпотцењенијом валутом на свету.

Друге валуте са најмањим курсом су хонгконшки долар  (46,8 одсто) и турска лира (39,7 одсто).

„Биг мек индекс“ је један од начина за утврђивање куповне моћи и јачине валута широм света, а заснива се на прикупљању компаративних података о ценама тих сендвича.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала