Бугарски експерт: Изградња „Северног тока 2“ значиће крах америчке дипломатије

© AP Photo / John LocherРеплика Статуе Слободе са заштитном маском испред казина и хотела Њујорк, Њујорк у Лас Вегасу током пандемије вируса корона
Реплика Статуе Слободе са заштитном маском испред казина и хотела Њујорк, Њујорк у Лас Вегасу током пандемије вируса корона - Sputnik Србија
Пратите нас
Унутрашњи проблеми Сједињених Америчких Држава одразиће се и на односе Вашингтона са другим земљама, а то се посебно односи на Русију, сматра бугарски политички аналитичар, стручњак за међународне односе Станислав Бачев.

Према његовим речима, Америка ће наставити да ради на Иницијативи три мора. Осим Вашингтона, и Пољска показује жељу да утиче на пројекат, док Бугарска, која је такође учесница иницијативе, треба да буде опрезна и да се потруди да не изгуби поверење Русије, рекао је стручњак за лист „Дума“.

Осим што је циљ Иницијативе три мора да се изврши притисак на Русију, пројекат се реализује и како би се казниле земље „које се не покоравају“, истиче Бачев.

„Морамо бити опрезни када је реч о том питању (Иницијативи три мора). Била би грешка да трошимо енергију на реализацију туђих користољубивих циљева и тако изгубити поверење старих пријатеља“, рекао је аналитичар.

Према његовим речима, америчка дипломатија ће морати да доживи неуспех по питању свог утицаја у сфери енергетских пројеката.

„'Турски ток' је већ завршен, а неуспех ће наступити након завршетка 'Северног тока 2'. Због тога се и настављају покушаји да се обустави реализација 'Северног тока 2', та игра ће се наставити до последњег момента. Ако не успеју да прекину реализацију пројекта, било би разумно очекивати напетост у том делу Европе, укључујући касније и нас“, сматра Бачев.

Подсетимо, средином октобра бугарски портал је саопштио да је завршена изградња „Турског тока“ на територији Бугарске, али бугарске власти нису званично коментарисале завршетак пројекта. Премијер Бојко Борисов је почетком ове године рекао да ће се вест о завршетку „Балканског тока“ појавити када буде готова изградња интерконектора са Грчком.

Подсетимо, председник Србије Александар Вучић отворио је 1. јануара у Госпођинцима, у општини Жабаљ, нови гасовод који кроз Србију пролази од бугарске границе до мађарске границе.

Иницијатива три мора окупља 12 држава: Пољску и три прибалтичке републике, Чешку и Словачку, Аустрију и Мађарску, Словенију и Хрватску, Румунију и Бугарску. Званично, циљ ове иницијативе, коју су покренуле Пољска и Хрватска, јесте енергетско и инфраструктурно повезивање ових 12 земаља по оси север-југ уместо повезивања са запада на исток које је пре тога имало приоритет.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала