Девизне резерве Србије порасле за 648 милиона евра

CC0 / Pixabay / Еври
Еври - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Бруто девизне резерве Народне банке Србије износиле су на крају децембра 2020, према прелиминарним подацима, 13,5 милијарди евра. То је за 648,1 милион евра више него у новембру, саопштено је из централне банке.

Током 2020, девизне резерве су очуване на адекватном и стабилном нивоу и повећане су за 113,2 милиона евра, чиме је додатно ојачана отпорност домаћег финансијског система на потресе из међународног окружења, саопштила је НБС.

Девизним резервама на овом нивоу обезбеђује се покривеност новчане масе М1 од 130 одсто и више од шест месеци увоза робе и услуга, што је двоструко више од стандарда којим се утврђује адекватан ниво покривености увоза робе и услуга девизним резервама.

Нето девизне резерве (девизне резерве умањене за девизна средства банака по основу обавезне резерве и другим основима) на крају децембра износиле су 11,1 милијарди евра, пренео је Танјуг.

Повећање бруто девизних резерви у децембру је остварено у амбијенту у којем се држава додатно раздужила по основу девизних кредита и девизних хартија од вредности у нето износу од 90,9 милиона евра, што је допринело смањењу јавног дуга земље.

На повећање девизних резерви у децембру утицали су у највећој мери приливи по основу приватизације Комерцијалне банке (395 милиона евра) и активности НБС нето куповином девиза на домаћем девизном тржишту (укупан нето ефекат спот и своп трансакција 244 милиона евра).

Додатни допринос расту девизних резерви дали су нето приливи по основу донација (122,4 милиона евра), ефикасног управљања девизним резервама и осталим основима (укупно 47 милиона евра).

Наведени приливи вишеструко су надмашили одливе по основу поменутог нето раздужења државе, девизне обавезне резерве услед уобичајених активности банака и по другим основима (укупно нето 55,7 милиона евра) и у потпуности су амортизовали негативан утицај тржишних фактора (укупно нето 13,7 милиона евра), истичу из централне банке.

Обим реализоване трговине девизама на међубанкарском девизном тржишту у децембру износио је 693,5 милиона евра и био је за 135,1 милион евра већи него у претходном месецу. У 2020. години, у међубанкарској трговини реализовано је укупно 6,56 милијарди евра.

Вредност динара према евру је у децембру, као и у 2020. години, остала готово непромењена. НБС је на међубанкарском девизном тржишту у децембру нето купила 170 милиона евра. Током 2020, Народна банка Србије је ради одржавања релативне стабилности на девизном тржишту, а у условима знатно појачане глобалне неизвесности услед кризе изазване пандемијом, нето продала 1,45 милијарди евра.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала