Ђерлек: Имунизација ће бити окончана најкасније до средине јула

© Фото : Спутњику уступила Влада СрбијеДржавни секретар Министарства здравља Мирсад Ђерлек примио вакцину Спутњик ве
Државни секретар Министарства здравља Мирсад Ђерлек примио вакцину Спутњик ве - Sputnik Србија
Пратите нас
Више од 110.000 грађана до сада се пријавило путем сајта е-управе са жељом да се вакцинишу против ковида 19, а државни секретар Министарства здравља Мирсад Ђерлек каже да га радује што се доста младих пријављује и похваљује све који су схватили да је вакцинација цивилизацијска тековина која је спасила милионе живота.

Он је за Политику рекао да брзина пријављивања за имунизацију путем сајта не значи да ће људи преко реда стићи на вакцинацију, те да ће се поштовати детаљни план имунизације, који ће бити завршен за неколико дана и објављен када у Србију стигну милиони доза вакцина.

Предвиђено је, каже, да вакцине буду ускладиштене на Институту „Торлак“.

Према његовим речима, иако је у Србији на почетку владало највеће интересовање за руску вакцину „Спутњик Ве“ („Sputnik V“), грађани се сада подједнако пријављују и за њу, и за кинеску и за „Фајзерову“ вакцину.

Ђерлек истиче и да ће грађани од сутра моћи да се пријаве за вакцинацију и путем одређеног телефонског броја, те да ће бити одржан састанак са свим директорима домова здравља око начина рада.

„То значи да ће изабрани лекар имати задатак да позове пацијенте и обавести их да могу да дођу у дом здравља и да приме вакцину“, навео је Ђерлек.

Ђерлек каже да ће следећа група људи која ће бити вакцинисана старији од 75 година, а приоритет ће имати они који болују од више хроничних обољења, на пример, дијебетеса, хипертензије и болести бубрега.

Прво ће бити позивани по приоритету и они који имају од 64 до 74 године.

Ђерлек каже да треба имати на уму да нико ко се пријавио неће остати без вакцине.

„Ако добијемо дозе које смо договорили и ако испорука иде како треба, планирамо да комплетну вакцинацију обавимо до краја маја или половине јуна, тако да млади неће чекати годину дана или ће на ред стићи 2022. године већ у најгорем случају могу да стигну на ред почетком маја“, оценио је Ђерлек.

Ђерлек је навео да је Србија једна од ретких земаља која ће у јануару и фебруару имати на располагању по 500.000 доза руске вакцине „Спутњик Ве“, милион кинеске и 300.000 „Фајзеровог“ цепива и поручује да су све вакцине које одобри Агенција за лекове и медицинска средства у Србији безбедне, преноси Танјуг.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала