Јужна Морава прети, на југу Србије и даље ванредна ситуација

© Фото : МУП СрбијеЕвакуација из поплављених подручја у Србији
Евакуација из поплављених подручја у Србији - Sputnik Србија
Пратите нас
Због поплава и даље је на снази ванредна ситуација у 12 локалних самоуправа. Из домова је евакуисано 85 становника, а због изливања Јужне Мораве затворен је пут Крушевац—Ниш код Ђуниса.

Више стотина домаћинстава и пољопривредних објеката, заједно с обрадивим земљиштем, оштећено је у поплавама које су ових дана задесиле југ Србије. Још увек није познато колика је штета тачно причињена, јер ће бити процењена тек када се вода потпуно повуче. Угроженима ће помоћи локалне самоуправе или држава, у зависности од висине штете.

Ситуација на поплављеним подручјима на југу наше земље се стабилизује. Вода се повлачи, а проблеме са струјом и даље има око један одсто потрошача, највише у општини Медвеђа.

© Фото : Спутњику уступио Бранко КостићШилово - Најтеже је страдало Косовско Поморавље.
Јужна Морава прети, на југу Србије и даље ванредна ситуација - Sputnik Србија
Шилово - Најтеже је страдало Косовско Поморавље.

Поплаве оштетиле на стотине домаћинстава

Како су из ЈВП „Србијаводе“ рекли за Спутњик, штету су претрпели стамбени и пољопривредни објекти, као и обрадиве површине на небрањеним деловима обала река, док су водотоци првог реда одбрањени, што значи да се вода није излила у градовима, тј. из легитимно изграђених водних објеката.

Директор Канцеларије за управљање јавним улагањима Марко Благојевић рекао је да ће штета од поплава бити процењена тек када се вода потпуно повуче.

„У том тренутку, када будемо знали тачно каква штета је настала, нарочито на стамбеним објектима и након консултација с локалним самоуправама где је штета такође настала, видећемо да ли је неопходно активирање Републике. Ми смо тражили прелиминарну процену оштећених стамбених објеката. Има их неколико стотина на територији свих општина које су погођене поплавама у последњих неколико дана, што је несрећа за сваку од тих породица, али је тај број такав да ефекти ових поплава не могу да се пореде са онима из претходних година“, предочио је Благојевић.

Ко ће помоћи угроженима

По Закону, Република Србија оштећенима може да помогне финансијски једино у случају да материјална штета износи више од 10 одсто укупног буџета локалне самоуправе на чијој територији је настала.

„Уколико активирање државе буде неопходно, то ће бити и учињено, као што је то био случај након сваке поплаве од 2014. године до данас“, истакао је Благојевић.

Према последњим информацијама, на Западној Морави у месту Селиште код Трстеника преврнула се скела на којој је било пет особа. Четири особе су испливале и добро су, док се за једном трага. Оне су кренуле да привежу скелу, јер је ниво воде порастао, пише РТС.

Водостај на Дунаву и Великој Морави је у благом опадању, док су водостаји на Сави, Дрини, Западној Морави и Ибру у благом порасту, без приближавања упозоравајућим нивоима. Водостаји на Дунаву, Тиси и на Сави су у домену средњих, а на Великој Морави у домену ниских вредности.

Ниво Нишаве опао је за више од метар код Беле Паланке, где је у селима Долац и Црвена Река било и најкритичније. Опала је и Власина, али прекинуто водоснабдевање због замућења у Власотинцу неће бити брзо решено, јер је река поткопала брану и оштетила цевовод на водозахвату.

Ибар је синоћ поплавио више кућа на обали у Косовској Митровици, док су породице које живе у близини реке евакуисане. У том делу града је превентивно искључена и струја. Ибар је раније поплавио најмање тридесетак кућа у селима Рударе и Грабовац код Звечана, пренео је Танјуг.

© Фото : Спутњику уступила Хуманитарна организација "Мајка девет Југовића"Срупио се мост који води до Народне кухиње у Прековцу чије су фарме под водом. Поплава је уништила и храну у складишту.
Јужна Морава прети, на југу Србије и даље ванредна ситуација - Sputnik Србија
Срупио се мост који води до Народне кухиње у Прековцу чије су фарме под водом. Поплава је уништила и храну у складишту.

У српским срединама на Косову и Метохији екипе на терену процењују колика је штета после изливања Ситнице, Лаба, Биначке Мораве и Дренице. Више од три хиљаде луди у општини Косовска Каменица од јуче је буквално одсечено од света, након рушења два моста у селима Ајновце и Мочаре због набујале Криве реке.

Екипе „Србијавода“ тренутно помажу локалним самоуправама и Војсци Србије у Димитровграду, Врању, Дољевцу и околини Лесковца у санирању штете и ојачавању обале, како не би дошло до даљег изливања воде у тим пределима.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала