Корона по други пут међу Кинезима: Људи стрепе да ће живот поново да стане

© AP Photo / Mark SchiefelbeinПутници снимљени на железничкој станици у Пекингу са заштитним маскама
Путници снимљени на железничкој станици у Пекингу са заштитним маскама - Sputnik Србија
Пратите нас
У граду се осећа да се људи плаше, стрепе да поново не дође до ситуације у којој ће цела Кина да стане, стрепе да ће живот поново стати, јер већ имају то искуство. Нико не воли да седи код куће, не ради, не зарађује, каже поводом поновне појаве короне у Кини новинар Владимир Срдановић, који живи и ради у Пекингу.

После поновне појаве короне у граду Хебеј, вирус је стигао и до Пекинга. Дистрикт Шуњи, који је део главног града Кине, потпуно је блокиран.

Стрепе да ће живот да стане

„Тренутно се тамо налазе медицински радници који врше тестирање 1,3 милиона људи у том делу града. У протеклих пет дана на лечењу је задржано 38 пацијената код којих је потврђен вирус ковид 19. Сви остали су у карантину, који ће трајати три недеље. Нема панике, али људи се ипак плаше“, каже Срдановић.

© Sputnik / Анна Раткогло / Уђи у базу фотографијаМетро у Пекингу
Корона по други пут међу Кинезима: Људи стрепе да ће живот поново да стане - Sputnik Србија
Метро у Пекингу

Он додаје да Пекинг спроводи мере које ни у једном тренутку није обустављао, маске и одстојање обавезни су на свим јавним местима. Зграде се и даље дезинфикују. Посебне мере важе и у јавном превозу, пре уласка сви су у обавези да скенирају зелени, односно здравствени код.

„Ако се утврди да је неко позитиван на корону, из централног система тог кода одмах се извлаче сва имена људи који су у тренутку када је та особа била на одређеном месту били ту, позивају се телефоном да дођу на тестирање. Они иду у карантин наредне две недеље, да се ипак не утврди да су позитивни, јер су били у блиском контакту са зараженим“, објашњава Срдановић.

Након што је вирус готово нестао, први нови случајеви потврђени су у области Хебеј у близини Пекинга. Тренутно је позитивно више од 370 људи, а њих 400 је у карантину. Неки су већ излечени, болнице је напустило 29 грађана.

Обични грађани ће сачекати на вакцину

Саговорник Спутњика из Пекинга објашњава да у Кини нема вакцинације, већ искључиво имунизација, користи се искључиво тај термин, сматрају да ће тако боље прићи грађанима.

© AP Photo / Ng Han GuanПовратници из кинеске провинције Хубеј улазе у аутобус на станици у Пекингу
Корона по други пут међу Кинезима: Људи стрепе да ће живот поново да стане - Sputnik Србија
Повратници из кинеске провинције Хубеј улазе у аутобус на станици у Пекингу

„Овде су људи врло дисциплиновани, не постављају питања, све прате, свако обавештење Владе, односно Кризног центра се поштује. До сада је око милион и 200 хиљада људи вакцинисано. Постоји категоризација, имунизација је кренула од Владе, свих који су тамо запослени, затим здравствени радници и други који раде са људима, док вакцина дође до обичног народа, потребно је доста времена“, каже Срдановић.

Он додаје да је вакцина за грађане бесплатна, уколико имају социјално осигурање, ако не, кошта од 180 до 200 јуана, односно око 30 долара. Срдановић, као и сви странци у Кини, прати обавештења амбасаде своје земље, за њега вакцинација није обавезна. Пријавио се, али још није стигао на ред, јер се води као обичан грађанин.

Препорука да се Пекинг не напушта

У највећем проблему и даље су они који долазе у Кину, јер се показало да највише позитивних на корону долази из иностранства.

© AP Photo / Xiong QiКинези чекају улазак у карантин у првом таласу епидемије у Пекингу.
Корона по други пут међу Кинезима: Људи стрепе да ће живот поново да стане - Sputnik Србија
Кинези чекају улазак у карантин у првом таласу епидемије у Пекингу.

„Свако ко долази из иностранства, право из авиона одлази у карантин, спроводе их посебним возилима. Тамо проводе две недеље о свом трошку. Након тога су у обавези да остану још недељу дана у хотелу у ком су били или у свом стану, ако живе у Кини“, објашњава саговорник Спутњика.

Влада Пекинга издала је саопштење да би било добро да за време прославе Кинеске нове године, односно Пролећног фестивала, они који живе у Пекингу не путују у родни крај, како не би дошло до ширења вируса.

„Верујем да ће се ова препорука поштовати, поред страха од новог таласа заразе, сви су пресрећни што су могли да се врате у устаљени колосек живота, деца су кренула у школу, почели су да раде факултети. Овде је живот другачији него у Србији, сви воде рачуна о својим старима, о својим вољенима који су хронични болесници, јер овај вирус њих најлакше убија“, каже Срдановић на крају разговора за Спутњик.

© Фото : Спутњику уступио Владимир СрдановићНовинар Владимир Срдановић каже да ће на вакцину сачекати, јер у Кини има статус обичног грађанина.
Корона по други пут међу Кинезима: Људи стрепе да ће живот поново да стане - Sputnik Србија
Новинар Владимир Срдановић каже да ће на вакцину сачекати, јер у Кини има статус обичног грађанина.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала