Косовска дијаспора за Куртија, Албанци из централне Србије за Тачијеву странку

© AP Photo / ZvekiГласање на Косову и Метохији
Гласање на Косову и Метохији - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Косовска дијаспора моћи ће да гласа путем електронске поште на предстојећем изборима У Приштини, али њихов глас неће битно утицати на сам исход избора, каже Демо Бериша, председник Матице Албанаца у Србији. По његовом мишљењу, они који буду гласали, гласаће за Аљбина Куртија. Док ће Албанци из Србије глас дати Тачијевој странци.

По његовим речима, косовска Централна изборна комисија је објавила поступак за процену критеријума за добијање права гласа путем поште, али је процедура компликована и има премало времена да би бројна косовска дијаспора гласала.

Дијаспора за Куртија, Албанци из Србије за Тачија 

„Апликација је битна, а ЦИК је донео одлуку да сви који су ван Косова прво морају да аплицирају за гласање, после чега следи провера идентитета гласача, па тек онда се улази у завршну фазу — гласање, а због празника и кратког рока дијаспори се то не исплати“, сматра наш саговорник.

Бериша сматра да ће као и увек утицај дијаспоре на исход гласања бити миноран, иако је у питању једна од најбројнијих дијаспора.

„Дијаспора ће већином гласати за Аљбина Куртија. Али без обзира на то, мислим да ће ЦИК доста тога лиферовати, да се тако изразим, тако да неће бити као у предходним изборима“, напомиње Бериша.

Косовска, то јест албанска дијаспора дели се на „америчку и европску“, али Бериша не може да каже да је америчка дијаспора агилнија у односу на европску која је бројнија.

Кратак рок за гласање дијаспоре из ЕУ и САД

„Америчка албанска дијаспора је у овом смислу небитна. Она броји само око 90.000 Албанаца и то није број који може нешто да промени и да сви имају право гласа и да га сви искористе, а то се никада није десило. По досадашњим показатељима највише што је гласало на изборима на Косову на овај начин и из Европе и из Америке је њих 600.000“, истиче саговорник Спутњика.

Беришу занима како ће гласати Албанци из Србије.

„У централној Србији има око 100.000 што Срба што Албанаца и њихови гласови су битни, имајући на уму да је прошле године скоро био доведен у питање цео изборни поступак због гласова из Србије. Нигде се не наводи да ли ће и за Србију важити електронско гласање као што је најављено за иностранство, или ће моћи да се гласа директно. То ћемо тек 16. моћи да видимо, јер се тада збрајају гласови пристигли на овај начин“, објашњава Бериша.

По његовом мишљењу, гласови Албанца са југа Србије биће подељени у гласању.

Да ли је и Србија „иностранство“

„С обзиром да је Демократска партија Косова њих позвала и дала им могућност да изаберу два кандидата која би ушла на њихову листу за парламент, могуће је да ће због тога доћи до померања изборног тела ка њима, али ће одређени број гласача савим сигурно гласати за Куртија“, истиче Бериша.

Он је такође уверен да Еди Рама ове године неће јавно позвати да се гласа за било коју партију, али ће зато неформално апеловати на Албанце да гласају за Тачијеву странку.

Бериша такође напомиње да само они који имају држављанство Косова могу да гласају на изборима. Рок за пријаву за гласање путем поште је од 13. до 21. јануара у 18 сати.

Рама се неће јавно огласити, али ће подржати ПДК (Тачи)

Да би остварио право гласа путем поште, кандидат мора да буде пунолетан и да докаже свој идентитет прилагањем личног документа — личне карте, важећег пасоша, важеће путне исправе, важеће возачке дозволе или избегличке легитимације. За гласање ће моћи да се пријаве и особе које нису регистроване у косовском Цивилном регистру, али ће та лица морати да докажу да су имали пребивалиште на Косову 1. јануара 1998.

Ово се може доказати било којим званичним документом из тог периода који доказује да је кандидат за гласање путем поште живео на Косову. Документ, међутим, треба да је био важећи најмање пет година. Неки од докумената који могу да послуже овој сврси су: здравствена књижица, ђачка књижица, рачун за комуналне услуге на име кандидата за остварење права гласања путем поште или избегличка легитимација.

Право на глас могу имати и лица која су рођена на Косову или чији је један од родитеља рођен на Косову, као и они који могу да докажу да су на Косову живели у континуитету бар пет година. Право на гласање путем поште имају и студенти признатих образовних институција.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала