Љубинка Милинчић: Несаломљива тријада Русије — Путин, Лавров, Шојгу /видео/

© Sputnik / Дејан СимићЉубинка Милинчић
Љубинка Милинчић - Sputnik Србија
Пратите нас
Већ више од 20 година ниједан проблем у свету се не може решити без учешћа тројице најпопуларнијих руских, али и светских политичара. Путин, Лавров, Шојгу — несаломљива тријада Русије.

Владимир Путин, председник Русије већ 21 годину — моћан лидер, модеран државник. Образован, динамичан, енергичан, паметан, способан, радан и харизматичан. И што је најважније, бескомпромисни борац за правду и националне интересе.

Сергеј Лавров, министар иностраних послова, једнако харизматичан, духовит, понекад хладан као лед. Поседује енциклопедијско памћење, памти све резолуције — о Блиском истоку, о Косову, о Балкану… Мајсторски уме да натера међународну бирократију да служи интересима Русије. Има моћ и да спречава ратове, да за сто доведе најцрње непријатеље и убеди их да се договоре!

© Sputnik / Приватна архиваСергеј Шојгу, Љубинка Милинчић и Сергеј Лавров
Љубинка Милинчић: Несаломљива тријада Русије — Путин, Лавров, Шојгу /видео/ - Sputnik Србија
Сергеј Шојгу, Љубинка Милинчић и Сергеј Лавров

Сергеј Шојгу, министар одбране — ступа на сцену кад разговори не помажу. Ко не верује, нека пита преостале припаднике терористичке организације „Игил“ у Сирији... Прошао је кроз све крваве трагедије новије руске историје — опсада позоришта „Нор дост“ у Москви, заузимање основне школе у Беслану, терористички акти у московском метроу…

За Путина кажу да је, пре свега, човек из народа. Рођен је у радничкој породици у Лењинграду, 7. октобра 1952. Мајка Марија, фабричка радница и отац Владимир, морнар совјетске морнарице, свој живот подредили су подизању, васпитању и образовању свог јединца, пошто су им претходно двојица синова умрла — један одмах по рођењу, а други је подлегао дифтерији током опсаде Лењинграда. 

Путин је завршио Правни факултет у Лењинграду, а касније почео да ради у КГБ-у. Као официр КГБ-а службовао је у Источној Немачкој, а по повратку у земљу запослио се на Лењинградском универзитету. У политичке воде упливао је као помоћник тадашњег градоначелника Санкт Петербурга Анатолија Собчака, да би 1996. године напустио „северну престоницу“ и преселио се у Москву, где постаје члан администрације председника Бориса Јељцина. За кратко време постао је „политичар тешке категорије“ или „нови руски цар“, како су га назвали западњачки медији.

Од Јељцина је наследио гладну и опљачкану Русију. Народ је био на ивици беде, руска војска је била деморалисана, држава је загризла у корупцију, привреда је била у рукама олигарха или криминалних структура, а Кавказ је горео у пламену сепаратизма.

Одлучном политиком успео је за кратко време да учини немогуће — сузбио је тероризам и сепаратизам у Чеченији, ојачао војску и дипломатију, извео је земљу на пут успешног развоја и направио привредно чудо. Вратио је народу осећај поноса и достојанства, а земљи статус велесиле. Без иједног испаљеног метка вратио је Крим тамо где историјски припада — у састав Русије.

© Sputnik / Алексей Никольский / Уђи у базу фотографијаВладимир Путин, Сергеј Лавров и Сергеј Шојгу
Љубинка Милинчић: Несаломљива тријада Русије — Путин, Лавров, Шојгу /видео/ - Sputnik Србија
Владимир Путин, Сергеј Лавров и Сергеј Шојгу

Путинов приватан живот је затворен за јавност. Са супругом Људмилом провео је у браку скоро 30 година. Из тог брака има две ћерке, а недавно се сазнало и да својим унуцима радо чита бајке совјетских писаца.

О њему се још зна да воли природу, спорт, животиње и уметност... Годишње одморе најрадије проводи у руским тајгама, где шета, пеца, јаше коње, препливава сибирске реке. 

Кажу и да се никада не раздваја од алуминијумског крстића, који је једини остао неуништен у великом пожару на породичној дачи у Подмосковљу. Не користи мобилни телефон, а сат носи на десној руци из, како каже, чисто практичних разлога.

Већ две деценије Путиновим феноменом баве се многи историчари, аналитичари, публицисти. Чувени Нобеловац Александар Солжењицин је својевремено рекао: „Он савршено разуме унутрашњу и спољну ситуацију земље и потпуно је свестан свих проблема које му је претходник оставио у наслеђе. По његовој оцени, Русија на свом челу коначно има државника који је окупиран искључиво решавањем реалних проблема. Човека хитрог ума и велике проницљивости, крајње уравнотеженог и обазривог“, истакао је Солжењицин.

За савремену Русију урадио је много. Зауставио је њен суноврат, подигао је са колена и повратио је утицај у међународној арени који је нестао након распада СССР-а, средио је хаос наслеђен од свог претходника Бориса Јељцина, консолидовао друштво и повећао животни стандард грађана.

Прочитајте и:

Претходне емисије „Мој поглед на Русију“:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала