Милан Лане Гутовић о „Зеленој чоји Монтенегра“: Нема више пријатеља какви су били Капор и Џумхур

© Sputnik / В. Л.Милан Лане Гутовић
Милан Лане Гутовић - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Глумац Милан Лане Гутовић поводом представе „Зелена чоја Монтенегра“, у којој игра главну улогу, осврнуо се на тему пријaтeљства које је данас другачије у односу на време Капора и Џумхура.

Та врста људи више не постоји

„Та врста људи као што су били краљ Никола и Осман-паша Сархош, Момо Капор и Зуко Џумхур више не постоји. Не постоје пре свега витезови, не постоје џентлмени, не постоје пријатељства из школе. Интерес и технологија замаглили су узоре и вредности којима су нас наши родитељи учили и направили од нас другачије људе“ сматра Гутовић.

Друговање, истинско помирење које постаје важније од политике данас је незамисливо.

„Данас су непријатељи пре подне, после подне су већ пријатељи“, каже познати глумац.

Роман Моме Капора „Зелена чоја Монтенегра“ биће као представа постављен током 2021. године на сцени Београдског драмског позоришта. У драматизацији Стевана Копривице и режији Никите Миливојевића, главне улоге у представи поверене су Милошу Пејовићу, Дејану Ђоновићу и Милану Ланету Гутовићу.

„У ’Зеленој чоји Монтенегра‘ која има доста добрих улога и добрих глумачких партија, ја играм неку врсту водитеља или како га је Никита назвао — наратора. Моја улога је да водим кроз ову представу која нема драмски набој. Отуда претпостављам да ме је Никита позвао као део решења, а не као део проблема“, каже уз осмех глумац Лане Гутовић.

Роман који је посвета друговању писца, карикатуристе и боема Зука Џумхура и Моме Капора, тематизује причу о „пријатељству ратних непријатеља“, црногорског краља Николе Петровића и турског официра Осман-паше Сархоша, што нас, према мишљењу Ланета Гутовића, подсећа на вредности које бледе.

Реприза успеха хита „Сумрак богова“

Легендарни глумац заиграће ове године и у представи „Дивље месо“ Београдског драмског позоришта. Комад македонског аутора Горана Стефановског премијерно извођење имао је 1979. године у Скопљу. Од тада је било више инсценација на позорницама бивше Југославије, а критичари и театролози називали су га драмом века.

Представу „Дивље месо“ режира Јагош Марковић, редитељ хит представе „Сумрак богова“. Гутовић сматра да ће „Дивље месо“ имати ако не исти, онда сличан успех као „Сумрак богова“, а на питање како је сарађивати са редитељем Марковићем, одговара:

„Мени добро, њега треба питати како је њему са мном.“

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала