Откриће античког храма није неочекивано: Где год да копају, Турци и Грци ће наћи нешто

© Фото : Youtube/ Юлия КоролеваОтривени остаци Афродитиног храма у Турској
Отривени остаци Афродитиног храма у Турској - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Кустос Грчко-хеленистичке збирке Народног музеја у Београду Вера Крстић, коментаришући ново откриће турских археолога — остатке античког храма, објашњава за Спутњик да оно није ни необично ни неочекивано.

Храм откривен на територији која је прихватала грчке култове

„Откриће остатака храма посвећеног грчкој богињи Афродити, у области Измир на западу Турске, није ништа необично и неочекивано, имајући у виду да је та територија окренута ка грчким острвима и да је међу њима постојала стална комуникација, па и прихватање грчких култова“, објашњава Вера Крстић, кустос Грчко-хеленистичке збирке Народног музеја у Београду.

Вест коју је објавио турки лист „Хуријет“ да је тим турских археолога, који предводи Елиф Копарал, нашао део статуе који приказује жену, као и женску главу од теракоте у храму који потиче из петог века пре нове ере, само донекле је нова, будући да су остаци храма снимљени још 2016. године, напомиње наша саговорница и додаје:

„Геодетским снимањима констатују се одређени налази, али треба времена док се развије цела логистика и набаве средства. Земља крије много тога и толико локалитета још није откривено“, истиче Крстићева.

Откриће, али и нова туристичка атракција

Афродитини храмови су налазе по целој Грчкој, али и у Турској.

„Афродита је била врло поштована, као и Аполон. Грчка култура је оставила непрегледно поље истраживања, нарочито период од краја 7. и током 6. и 5. века пре нове ере. Много је храмова подигнуто. Подизани су храмови различитим божанствима зависно од регије и веровања. Тај део Мале Азије, југозапад Азије, било је посвећен Афродити, али и Зевсу, Дионису и другим божанствима грчког Пантеона“, објашњава кустос Народног музеја.

Код новооткривеног храма пронађен је и натпис „Ово је свето подручје“.

„Проналазак храма и још са неким натписом увек је посебно интересантан. Сигурно је да ће поред археолошких налаза које ће дати, то подручје постати и туристичка атракција. Турска је пребогата археолошким налазиштима, нарочито њен приобални део. О Грчкој да не говоримо. Где год да копају, наћи ће нешто“, каже Вера Крстић.

Србија је пак, напомиње, много скромнија по питању налазишта из грчког периода.

„За сада једини грчки локалитет на нашем простору, који се сматра грчким градом, налази се на југу Србије — Кале у селу Кршевица. Он потиче из 3. и 4. века пре нове ере и после 10 година рада и даље смо на почетку његовог истраживања, имајући у виду територију коју заузима“, истиче Крстићева.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала