Политички маневри америчких демократа: Два сценарија за трајно искључивање Трампа из политике

Пратите нас
У току су политички маневри америчких демократа са циљем да Доналда Трампа по сваку цену уклоне са места председника пре истека мандата и тако га трајно искључе из политике, јер га и даље доживљавају као највећег конкурента. За тако нешто на располагању имају две опције, нимало једноставне и обе са врло упитним изгледима за успех.

Овако политиколог Александар Павић коментарише резолуцију коју је усвојиo Представнички дом америчког Конгреса, а којом се од потпредседника САД Мајка Пенса тражи да примени 25. амандман америчког Устава и преузме председничка овлашћења од председника Доналда Трампа. 

Трамп би тако био уклоњен са функције недељу дана пре инаугурације Џозефа Бајдена, а Пенсу је остављен рок од 24 сата да се изјасни о овој резолуцији. Уколико одбије, демократе су најавиле да ће у Конгресу разматрати опозив (импичмент) Доналда Трампа.

Политички маневри америчких демократа

Саговорник Спутњика је уверен да резолуција којом се потпредседник Пенс позива да помоћу 25. амандмана натера Трампа да одступи са председничке функције, нема никаквог изгледа за успех.

„Пенс је, наиме, већ јавно рекао и писмено обавестио председницу Представничког дома Ненси Пелоси да он у томе неће да учествује. Дакле, за тако нешто једноставно нема подршке јер би већина Трамповог кабинета морала са тим да се сложи, а већ имамо да се потпредседник не слаже. А чак и када би се то којим случајем десило и 25. амандман се активирао, Доналд Трамп би имао право да се у кратком року, писменим путем супротстави покушају да га прогласе неспособним. Уколико би Трамп послао такво писмо у коме наводи да је способан за обављање дужности, за његову смену би у том случају била потребна двотрећинска већина у оба дома америчког Конгреса“, објашњава Павић.

Међутим, како додаје, демократе имају и другу опцију — оптужницу коју су већ припремили против Трампа, а у којој се каже да је, наводно, подстицао на побуну са смртним исходом.

„То је опција која ће скоро сигурно добити потребну већину у Представничком дому америчког Конгреса, што значи да се иде на класичан импичмент. То би онда подразумевало подизање оптужнице против Трампа, након чега следи суђење у Сенату. Међутим, овде је на првом месту упитно да ли би то уопште могло да дође на дневни ред Сената до 20. јануара, дакле пре истека Трамповог мандата. Са друге стране, уколико би се суђење одржало након 20. јануара, практично би се судило човеку који више није на функцији председника. У сваком случају, уколико би до суђења дошло, да би се донела пресуда против Трампа, потребно је да за то гласа две трећине Сената. То је опет мало вероватно, јер је однос снага републиканаца и демократа у том телу пола-пола, што значи да би демократе морале на своју страну да придобију око 17 републиканаца. Ја не видим да ће то да се деси“, сматра Павић.

Како подсећа, Трамп је већ прошао кроз један поступак импичмента који се неславно завршио по његове покретаче, јер није добио већину у Сенату.

„С обзиром на Трампову популарност унутар републиканског политичког тела, тешко могу да замислим да ће се наћи шеснаест или седамнаест републиканских сенатора који би учествовали у формалном осуђивању одлазећег председника. Дакле, ако до суђења у Сенату и дође, не верујем да ће бити обезбеђена потребна већина да Трамп, као главна фигура републиканске партије, буде осуђен као преступник“, напомиње Александар Павић.

Дискредитација Трампа, али и његових присталица

На питање да ли би овако узаврела ситуација у Америци могла изазвати додатне сукобе, Павић каже да не очекује да ће Трамп бити тај који ће позивати на немире.

„Постоје гласине о томе да Америци прете немири, али мислим да се оне свесно подстичу. Чисто сумњам да су то Трампове присталице, пре верујем да су то агенти ’дубоке државе‘, односно демократа, као што мислим и да је Антифа имала врло велику улогу у упаду у Конгрес 6. јануара, као и агенти од утицаја, а најмање је ту било Трампових присталица. Овде се заправо ствара погодна атмосфера за то да се Трампове присталице прогласе за домаће терористе. О томе Бајден говори већ неколико месеци, најављујући доношење закона против домаћег тероризма, а већ се зна да ће Трампове присталице, које називају ’белим супрематистима‘, бити означене као ти побуњеници против система. То је, верујем, нешто што ће додатно подстицати на поделе и немире“, указује Павић.

Зато је питање, примећује наш саговорник, како ће се у том случају организовати присталице одлазећег председника и шта ће бити са њим после 20. јануара.

„Питање је да ли ће се он повући на Флориду, која је иначе конзервативна држава и њему наклоњена, одакле би консолидовао свој покрет“, закључује Александар Павић за Спутњик.

Подсетимо, у резолуцији коју су са 223 гласа „за“ усвојили чланови Представничког дома, наводи се да је „председник Трамп озбиљно угрозио безбедност САД и институције Владе. Он ће остати претња националној безбедности, демократији и Уставу ако му буде дозвољено да остане на положају“.

Лидер републиканске мањине у Представничком дому Кевин Макарти позвао је демократе да одустану од намере да други пут покрену процес импичмента Трампа. „Наша земља није само подељена, већ и дубоко повређена, а импичмент председника само 12 дана пре него што му истекне мандат поделиће земљу још дубље“, навео је Макарти у саопштењу.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала