Пољска: Берлин запиње да заврши „Северни ток 2“ преко „кичме“ Источне Европе

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаБрод за полагање цеви гасовода "Северни ток 2", "Академик Черски", у немачкој луци Мукран
Брод за полагање цеви гасовода Северни ток 2, Академик Черски, у немачкој луци Мукран - Sputnik Србија
Пратите нас
Немачка, која покушава да по сваку цену изгради „Северни ток 2“ заједно с Русијом, у суштини задаје ударац земљама Источне и Централне Европе којима ће тај гасовод очигледно наштетити, сматра заменик министра државних актива Пољске Матчеј Малецки.

Према његовим речима, жеља Берлина да избегне америчке санкције на крају ће резултирати крахом енергетске безбедности Европске уније.

„Из све снаге форсирајући крај изградње гасовода 'Северни ток 2', Немачка нарушава енергетску солидарност Европе. Покушај да заобилазним путем искористи неке инструменте за завршетак гасовода, покушај избегавања санкција Америке – није само ударац за енергетску заједницу нашег дела Европе“, изјавио је он.

Како је рекао, Русија користи енергетске ресурсе за остваривање политичког утицаја на друге државе.

Пољски радио „Марија“ је прецизирао да је реч о корацима националног парламента немачке државе Мекленбург-Западна Померанија. Власти те федералне државе намеравају да издејствују завршетак немачко-руског пројекта уз подршку еколошког фонда.

Власти су недавно допринеле стварању тог националног фонда који би, поред пружања подршке еколошким пројектима, могао да купује елементе конструкције и опрему који су неопходни за завршетак изградње „Северног тока 2“.

Закључак пољског радија је да све указује на то да на тај начин покушавају да поново заобиђу санкције Сједињених Америчких Држава које су уведене против компанија укључених у изградњу гасовода.

Подсетимо, немачка влада сматра да је „Северни ток 2“ економски пројекат који треба завршити до краја, док САД сматрају да је ово политички пројекат који прети енергетској безбедности Европе.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала