Представнички дом усвојио опозив Доналда Трампа

© AP Photo / J. Scott ApplewhiteНенси Пелоси објављује резултате гласања о опозиву Доналда Трампа у Представничком дому америчког Конгреса
Ненси Пелоси објављује резултате гласања о опозиву Доналда Трампа у Представничком дому америчког Конгреса - Sputnik Србија
Пратите нас
Представнички дом америчког Конгреса усвојио је опозив председника Доналда Трампа. Да би Трамп био смењен, потребно је да опозив усвоји и Сенат и то двотрећинском већином.

За опозив Трампа гласала су 232 конгресмена, док је против било њих 197.

За је гласало и 10 конгресмена из редова републиканаца, чији је Трамп био председнички кандидат.

После изјашњавања Представничког дома, неопходно је да се о опозиву изјасни и други дом Конгреса, Сенат.

За опозив у Сенату, који тренутно има 51 републиканца, 46 демократа, два независна сенатора који су у коалицији са демократама, док је једно место упражњено, треба да гласа двотрећинска већина. У Представничком дому била је довољна проста већина.

© AP Photo / House TelevisionРезултати гласања у Представничком дому америчког Конгреса
Представнички дом усвојио опозив Доналда Трампа - Sputnik Србија
Резултати гласања у Представничком дому америчког Конгреса

То значи да би демократама требало да се придружи најмање 17 републиканских сенатора који би гласали за Трампов опозив, објавили су амерички медији.

У захтеву за опозив, демократе су оптужиле Трампа за кршење уставне заклетве да ће верно извршавати функцију председника Сједињених Држава, наводним подстицањем насиља над владом током протеста у Вашингтону, када су демонстранти упали у Конгрес.

Како је наведено у предлогу, Трамп је „угрозио безбедност САД и владиних институција и интегритет демократског система“.

Претходно је Представнички дом усвојио резолуцију којом од потпредседника САД Мајка Пенса тражи да примени 25. амандман на устав САД и преузме председничка овлашћења због неспособности председника да обавља дужност, али је Пенс то одбио.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала