Призренска ноћ: Потресна песма за српску цркву коју су минирали терористи /видео/

© Фото : Призренска БогословијаЂаци и професори Богословије у Призрену са игуманом Хиландара Методијем и владиком рашко - призренским Теодосијем.
Ђаци и професори Богословије у Призрену са игуманом Хиландара Методијем и владиком рашко - призренским Теодосијем. - Sputnik Србија
Пратите нас
Професори и ученици Призренске богословије снимили су спот за песму „Призренска ноћ“ као подршку за прикупљање прилога за обнову цркве Светог Николе у Призрену. Храм изграђен у 14. веку минирали су албански екстремисти 1999. године.

Песму „Призренска ноћ“ написао је и компоновао Гаврило Кујунџић из Ораховца. Призренски богослови снимили су ову песму и објавили је на музичком диску „Славни граде — песме са Косова и Метохије“ 2018. године.

Спот је снимљен као подршка за прикупљање прилога за обнову цркве Светог Николе, такозване Рајкове цркве из 14. века.

© Фото : Спутњику уступила Епархија рашко-призренскаЦркву Светог Николе из 14. века минирали су албански екстремисти 1999. године.
Призренска ноћ: Потресна песма за српску цркву коју су минирали терористи /видео/ - Sputnik Србија
Цркву Светог Николе из 14. века минирали су албански екстремисти 1999. године.

Реч је о средњовековној властелинској цркви, задужбини Рајка Киризмића, изграђена је 1348. године, у призренском насељу Поток-мала.

Рајкова црква се помиње у Светоарханђелској хрисовуљи цара Душана. Приложио ју је, заједно са другим бројним црквама, својој задужбини, манастиру Светим архангелима.

Богомољу која се налази поред дворишта локалне гимназије, минирали су албански екстремисти 1999. године.
Спот је објављен на званичном сајту Епархије рашко-призренске са позивом да се помогне обнова ове древне светиње.

Иако се црквено појање учи и негује у свим школама Српске православне цркве, ђаци из царског града на Бистрици надалеко су познати по свом хору и сјајним интерпретацијама духовне музике, али и оркестру који свира световну музику.

Љубазношћу Епархије и Призренске богословије музика са албума „Песме из старе Србије“ коришћена је у нашем документарном серијалу „Спутњик на српском Косову“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала