Рекордно низак транзит руског гаса кроз Украјину: Шта ће бити тек кад крене „Турски ток“

© AP Photo / Pavlo PalamarchukГасовод кроз Украјину
Гасовод кроз Украјину - Sputnik Србија
Пратите нас
Транзит руског гаса кроз Украјину се у 2020. години снизио на 38 одсто укупног капацитета и износио је свега 55,8 милијарди кубних метара, изјавио је директор украјинске компаније „Оператор ГТС Украјине“ Сергеј Макогон.

Како је објаснио, руски „Гаспром“ је уплатио толико да може да упумпава 65 милијарди кубних метара гаса захваљујући споразуму који су Русија и Украјина потписале о наставку транзита руског гаса.

Поред тога, истакао је он, због „Турског тока“ Кијев може да изгуби и оне количине гаса које су предвиђене за Мађарску, Србију и Хрватску, што би могло да додатно умањи транзит гаса за још 15 милијарди кубних метара.

„Будући да је цевовод капацитета 146 милијарди кубних метара гаса, испада да се тренутно користи само једна трећина“, оценио је.

 Подсетимо, Русија и Украјина су крајем децембра 2019. године потписале пакет споразума о наставку транзита гаса кроз Украјину, укључујући и транзитни уговор на пет година, према којем „Гаспром“ гарантује пумпање 65 милијарди кубних метара гаса у првој години и 40 милијарди у наредне четири.

Ови аранжмани обезбедили су наставак транзита од 1. јануара 2020. године након истека претходног уговора.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала