„Снага САД је преувеличана“: Ирански научници позивају војску да напада америчке бомбардере

© Irkut CorporationИран планира куповину ловаца Су-30СМ, хеликоптера Ми-8 И Ми-17 и другог оружја вредности већој од 8 милијарди долара
Иран планира куповину  ловаца Су-30СМ, хеликоптера Ми-8 И Ми-17 и другог оружја вредности већој од 8 милијарди долара - Sputnik Србија
Пратите нас
Стотине иранских научника позвало је да се изводе напади на америчке војнике због покушаја инвазије у ваздушни простор републике, наводи се у отвореном писму, које је потписало 840 научних радника, и које је упућено команданту Ратног ваздухопловства Корпуса чувара исламске револуције Амиру Али Хаџизадеу, јавља агенција Фарс.

Научници су се обратили Хаџизадеу, као „освајачу Ајн ел Асад“ – човеку који је руководио нападом на америчку базу у Ираку у јануару 2020. године. Академици су замолили Чуваре исламске револуције да нападну сваки амерички војни авион, пре свих стратешке бомбардере Б-52.

Академици су указали да је снага САД преувеличана, захваљујући „западним, ционистичким и арапским медијима“ и затражили од генерала Хаџизадеа „да уништи овај нереални и измишљени лик“.

У Ирану су у току припреме за рат због ескалације сукоба са САД која је приметна последњих месеци. Почетком јануара је објављено да је Ратна морнарица Ирана подигнута у стање борбене готовости, док је Пентагон у децембру ојачао своју базу Ајн ел Асад у Ираку. Неки извори говоре да се Иран плаши изненадног напада. Томе су допринеле гласине и претње председника Доналда Трампа који је „обећао“ да ће казнити земљу у случају да нападне америчке војнике у Ираку.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала