У неповрат иде 140 милијарди долара у биткоинима – власници у паници

CC0 / pixabay / Биткоин
Биткоин - Sputnik Србија
Пратите нас
Како је цена биткоина недавно нагло порасла, власнике те криптовалуте који не могу да приступе новостеченом богатству ухватила је паника.

Око 20 одсто од постојећих 18,5 милиона биткоина – укупне вредности 140 милијарди – налази се у дигиталним новчаницима којима власници не могу да приступе, према подацима Chainalysis, фирме која се бави подацима о криптовалутама, објавио је јуче „Њујорк тајмс“.

Власници најпознатије криптовалуте на свету су очајни јер знају од коликог их новца дели заборављена лозинка или на неки други начин изгубљен приступ свом налогу, пише Бизнис инсајдер.

Wallet Recovery Services, фирма која помаже у проналажењу изгубљених дигиталних „кључева“, за „Тајмс“ наводи да прима 70 захтева дневно од људи који покушавају да приступе својим дигиталним новчаницима – што је троструко већи број него пре месец дана.

У интервјуу за „Њујорк тајмс“, Стефан Томас, програмер из Сан Франциска, каже да су његови покушаји да се присети лозинке били неуспешни и да су му остала само два покушаја да открије лозинку пре него што се налог трајно закључа. А његових 7.002 биткоина вредели су ове недеље око 220 милиона долара.

Лозинка би требало да му омогући приступ IronKey-у, малом хард диску у коме су његови лични кључеви за приступ дигиталном новчанику у коме држи биткоине.

Бивши директор сектора безбедности у Фејсбуку Алекс Стамос, у твиту о томе јуче је изгледа понудио помоћ Томасу да дође до свог новчаника – за 10 одсто вредности.

Габријел Ејбид је још један власник биткоина који је изгубио приступ свом новчанику са биткоинима још 2011. када му је форматиран хард диск на лаптопу, и тако остао без 800 биткоина који сада вреде око 25 милиона долара, према писању „Тајмса“.

С падовима и скоковима вредности биткоина, појављују се и хакери који покушавају да приступе дигиталним новчаницима који крију велике количине биткоина, укључујући и један са 69.370 биткоина вредних око 690 милиона евра, објавио је Вајс у септембру.

Још од увођења те криптовалуте 2009. власници губе кључеве или хард дискове који им служе за приступ биткоину, па је тако Џејм Хауелс, ИТ радник из Велике Британије, изгубио физички хард диск у ком је било похрањено 7.500 биткоина које је изрударио од 2009, након што га је грешком бацио у канту за смеће 2013, објавио је Телеграф.

Градско веће одбило је да му помогне да га поврати са локалне депоније у Њупорту, рекавши да је то противзаконито. Његове криптовалуте су у то време вределе преко 127 милиона „зелембаћа“, преноси Б92.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала