Упозорење научника: Постоји већа опасност и од трампизма, и од короне

CC0 / Pixabay / Континенти на Земљи
Континенти на Земљи - Sputnik Србија
Пратите нас
Неусаглашени приоритети влада широм света и распрострањено незнање шире јавности довели су до тога да се не обрати пажња на погоршање живота на Земљи, наводи се у извештају групе научника за заштиту животне средине.

„Размере претњи биосфери и свим њеним животним облицима, укључујући човечанство,  у ствари су толико велике да је и добро обавештеним стручњацима тешко да их схвате“, упозорава група од 17 научника из САД, Аустралије и Мексика у чланку објављеном у еколошком часопису Frontiers in Conservation Science.

Истраживачи су сумирали низ недавних радова који предвиђају „грозну будућност масовног изумирања, нарушавања здравља и климатских поремећаја“.

Описали су различите глобалне изазове, попут брзог губитка биодиверзитета и подједнако брзог раста људске популације, који у комбинацији са несавршеном расподелом ресурса доводи до велике несигурности у снабдевању храном.

„Појава дуго предвиђане пандемије, вероватно повезане са губитком биодиверзитета, проницљиво илуструје како та неравнотежа деградира и људско здравље а и богатство“, кажу аутори, тврдећи да владе широм света не обраћају довољно пажње на ова питања.

„Стопирање губитка биодиверзитета није ни близу врха приоритета било које земље, већ много заостаје за осталим проблемима попут запослености, здравствене заштите, економског раста или стабилности валуте“, истичу истраживачи.

Пол Ерлих, шеф Центра за конзервациону биологију на Универзитету Станфорд и један од аутора чланка, рекао је Гардиану да „уништавање животне средине бескрајно више угрожава цивилизацију од трампизма или ковида 19“. 

Изложба Put your mask on у Техерану - Sputnik Србија
Мач са две оштрице: Маске прете Земљи еколошком катастрофом

Ерлихова књига „Популациона бомба“ из 1968. године покренула је расправе о страху од пренасељености и њеним ефектима на планету. Иако је признао да је погрешио у погледу временских одредница неких од својих предвиђања, истраживач остаје при поруци да раст становништва и високи нивои потрошње богатих земаља ризикују да доведу до колапса цивилизације.

„Манија сталног раста је фатална цивилизацијска болест и мора је заменити кампања са циљевима као што су друштво једнакости и благостање а не само конзумеризам“, рекао је Ерлих за британски лист.

У свом чланку аутори су позвали научну заједницу да избегава увијање у обланде када говори о огромним изазовима који су пред нама и да ствари назову правим именом.

„Све друго је у најбољем случају обмањујуће или у најгорем немарно и потенцијално смртоносно за људе“, тврде истраживачи, преноси РТ.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала