Ура! Биће воде у чесми: Кримљани пресрећни јер је највиши водопад „оживео“ /видео/

© Sputnik / Dmitrij DebabovВодопад Учан-Су на Криму
Водопад Учан-Су на Криму - Sputnik Србија
Пратите нас
На Криму је „оживео“ водопад Учан-Су који је пресушио у децембру прошле године, преноси телевизија „Звезда“.

Једна од главних знаменитости руског полуострва и јединствени природни објекат налази се на територији Велике Јалте. Учан-Су одушевљава Кримљане и госте полуострва својом лепотом и моћи. Очевици феноменалне природне појаве објавили су фотографије и видео снимке водопада.

Неки од њих нису скривали своје задовољство.

„Ура! Биће водице у чесми!“, написао је један од корисника друштвених мрежа.

Други корисник је уз објављени видео написао: „Оно кад си срећан, јер је Учан-Су оживео“.

​Према проценама научника, висина водопада Учан-Су износи 98 метара, а сам водопад се налази на 390 метара надморске висине. Међутим, Учан-Су је прошле године пресушио због незапамћене суше на полуострву.

Како је раније рекао шеф одељења океанографије Морског хидрофизичког института Руске академије наука Владимир Белокопитов, тај водопад редовно пресушује, јер је несталан.

Његов велики проток воде у великој мери зависи од количине падавина и подземних вода. Понекад је водопад веома бучан и повлачи са стометарске висине огромне масе воде, а некада се претвара у обичан поток или потпуно пресуши.

Иначе, позитивне емоције становника Јалте лако је објаснити - читаво полуострво је у дефициту воде за пиће.

Раније је Украјина обезбеђивала до 85 процената потреба Крима за свежом водом кроз Северно-Кримски канал који је водио од Дњепра. Међутим, након поновног уједињења Крима са Русијом снабдевање водом потпуно је овом рутом прекинуто. Питање је потом решено на уштрб природних резервоара, који су током протекле године постали знатно плићи због мале количине падавина и вађења воде из подземних извора. 

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала