Американци ће и даље притискати ”Северни ток 2”, неће га ”сломити”, Немачка ће га бранити лукавством

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаИзградња гасовода Северни ток 2 у Немачкој
Изградња гасовода Северни ток 2 у Немачкој - Sputnik Србија
Пратите нас
Након што је још једна европска компанија изашла из пројекта „Северни ток 2“ због претњи санкцијама руски аналитичари оцењују да се не треба прибојавати домино ефекта, јер су сви ризици већ били узети у обзир.

Ипак предстоји вишемесечна борба - Американци ће притискати, али неће сломити, а Европа, односно Немачка ће покушати да пронађе неки лукав механизам, попут поменутог еколошког фонда. Највероватније да ће то бити предстојећи ток догађаја, каже Станислав Митрахович,  водећи стручњак руског Фонда за националну енергетску безбедност и експерт Финансијског универзитета при Влади РФ.

Према наводима данске штампе, данска консултантска компанија „Рамбол“ морала је да одустане од учешћа у завршетку изградње „Северног тока 2“ због претњи америчких санкција и на тај начин је постала жртва сукоба због скупог гасовода „Северни ток 2“ који иде из Русије у Немачку, вредности око 10 милијарди евра. Пре ње је и швајцарска компанија „Олсиз“ била принуђена да одустане од учешћа у постављању цеви, након што је Вашингтон крајем 2019. године увео санкције против „Северног тока 2“. Митрахович каже да је ризик од санкција и повлачења неких компанија из пројекта одавно био познат, док је Кремљ раније те санкције назвао „каубојским нападом“.

„Американци су санкције дуго најављивали и та база је била спремна, а Американце је само спутавала њихова неспремност да се превише свађају са Европом. И до данас та неспремност траје, иначе би они већ одавно увели санкције против, на пример, кредитора „Северног тока 2“ – компанија „Шел“, „Енџи“, „Винтершел“, које су одавно познате, због чега није требало спроводити никакву истрагу. Увелико је познато и да су то компаније које кредитирају САД. Према томе, да су Американци били спремни да крену против њих, већ би одавно увели санкције. Заправо, Американци нису били спремни да задају јак ударац, јер би потпуно покварили односе са Европом“, каже Митрахович за Спутњик.

Експерт истиче да је кључ решења у рукама Немачке и да би Берлин у овој ситуацији могао да одигра пресудну улогу, те да постоје начини да се све препреке прескоче или заобиђу.

„Што се тиче компанија које се баве сертификацијом и осигурањима, мислим да су имали времена да се припреме и да за тих годину дана пронађу решење. Верујем да ће кључно решење бити ослањање на Немачку. Немачка остаје у пројекту и биће потребно да се пронађу опције које компаније, које осигуравајуће компаније ће евентуално моћи да раде са нама. Можда не директно, већ преко немачког Регионалног фонда за заштиту животне средине, који ће деловати као тампон зона за ублажавање санкција. Односно, документи ће бити састављени као услуга која се не пружа Русији, већ Фонду. То ће отежати Американцима, јер се овде ради о учеснику немачке Владе. Уосталом, сви ти сертификати биће потребни у Европи, а не у Америци и то је такође врло важна ствар. Стога, ослањајући се на Немачку, на крају ће се наћи нека опција и велике су шансе да ће решење бити пронађено“, каже Митрахович.

Американци ће притискати, али неће сломити

Од самог почетка реализације  пројекта „Северни ток 2“, Вашингтон покушава да заустави изградњу гасовода из Русије у Европу, чак је и ЕУ свесна да америчке санкције „Северном току 2“ представљају отворени протекционизам чији је циљ промовисање америчког природног течног гаса на европском тржишту.

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаАмеричке санкције „Северном току 2“ представљају отворени протекционизам чији је циљ промовисање америчког природног течног гаса на европском тржишту.
Американци ће и даље притискати ”Северни ток 2”, неће га ”сломити”, Немачка ће га бранити лукавством - Sputnik Србија
Америчке санкције „Северном току 2“ представљају отворени протекционизам чији је циљ промовисање америчког природног течног гаса на европском тржишту.

Наде немачких политичара на ублажавање америчке политике према гасоводу „Северни ток 2“ након доласка Џоа Бајдена на власт тешко да ће се обистинити, јер су и демократе и републиканци подједнако негативно настројени према гасоводу из Русије.

„Генерално, Бајден је настројен против Русије, а његов тим такође верује да је Русија спољни непријатељ, за разлику од Трампа који је веровао да је Кина главна опасност и велики непријатељ... Зато би требало очекивати вођење антируске реторике и предузимање одређених мера против Русије. С друге стране, Бајден на власт долази као ‘анти-Трамп’. А Трамп је рекао да је Америка изнад свега. Бајден каже да ће слушати своје савезнике, да демократе нису попут Трампа, али да ће увести санкције Немачкој. То је нелогично! Стога верујем да ће Бајденова администрација озбиљно разговарати са Русијом, али свеједно остају ограничавајући фактори“, оцењује Митрахович.

Експерт сматра да би кажњавање Немачке због сарадње са Русијом било превише опасно за трансатлантске односе.

„Због тога предстоји вишемесечна борба”, каже Митрахович.

До краја године потећи ће „Северни ток“

Доналд Трамп је у децембру представио војни буџет за 2021. годину, којим су обухваћени и "Северни ток 2" и "Турски ток", а учесницима ових пројеката је запрећено блокирањем актива и забраном пословања са америчким компанијама због чега су швајцарска компанија „Олсиз“ и, по свему судећи, данска компанија „Рамбол“ одустале од овог посла.

Без обзира на то, Митрахович очекује да гас „Северним током“ потећи до краја ове године. Нове санкције ће можда приморати „Гаспром“ да тражи сертификационе и осигуравајуће компаније, што би могло да успори реализацију пројекта. Поред тога, завршетак радова зависи и од временских услова.

„Ове године ће гасовод бити пуштен у рад, могуће крајем године. Постоји много прогноза да се то може догодити и за неколико месеци, али то је тешко рећи, јер треба да смислимо решења у вези сертификације и осигуравајућих кућа. Поред тога, неки цевополагачи су способнији за рад у топлој сезони, а не зими, па и од тога зависи. Према томе, рецимо да постоји могућност да се ове године изградња заврши и изврше неки радови на пуштању гасовода у рад“, закључио је експерт.

Подсетимо, „Северни ток 2“ предвиђа изградњу два крака гасовода укупног капацитета 55 милијарди кубних метара гаса годишње који ће се испоручивати од обале Русије преко Балтичког мора до Немачке.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала