Човек који држи све конце, Србији даје наду – поново лажну?

© AFP 2023 / JEAN-PHILIPPE KSIAZEKПрви човек Евролиге Ђорди Бертомеу, у средини
Први човек Евролиге Ђорди Бертомеу, у средини - Sputnik Србија
Пратите нас
Ђорди Бертомеу, први човек Евролиге, још једном је заголицао машту љубитеља кошарке у Србији.

Бертомеу је на конференцији за медије причао о плановима елитног клупског европског такмичења, а једна од тема била је кошарка у нашем региону.

Говорећи о потенцијалном проширењу свог такмичења споменуо је Црвену звезду и Партизан, два највећа клуба у Србији, али и на целом Јадрану.

Црвено и црно-бели од када Евролига постоји покушавају да добију фамозну А лиценцу, односно дугорочни уговор са Евролигом, који би им гарантовао место у том такмичењу.

Место у ЕЛ тренутно није сигурно ниједном тиму из региона, пошто је АБА лига недавно остала без своје једне загарантован позиције.

Клубови са Јадрана су тренутно на милости и немилости Бертомеуа, пошто имају само „усмено обећану“ специјалну позивницу, која, из једног или другог разлога, може да ишчезне преко ноћи.

„Има доста тимова из Европе који желе да играју Евролигу. Морамо да гледамо тржиште по тржиште и да тражимо клубове који могу да раде самостално и одговоре свим захтевима такмичења - који су велики, а биће и још захтевнији“, рекао је Бертомеу и додао:

„Партизан и Црвена звезда су кандидати (за А лиценцу), али имамо и клубове у Италији, Шпанији и Русији који могу да буду кандидовани“.

Бертомеуу ово није први пут да Звезду и Партизан помиње у контексту важних екипа за будућност Евролиге. Ипак, није ни први пут да од његовог помињања и спекулисања српска кошарка не добија ништа.

Прави пример тога колико традиција српске кошарке, заједно са ватреним навијачима и популарношћу спорта који је измислио Џејмс Нејсмит у нашој земљи, немају превелику тежину код Бертомеуа десио се пре пар сезона.

Тада је Партизан био један од главних конкурената за добијање специјалне позивнице у трајању од једне године, којом би се после дуге паузе вратио у Евролигу.

Уместо црно-белих та част припала је Зениту из Санкт Петербурга, који је имао једну једину предност над Партизаном – новац.

„План је да се проширимо на нека важна тржишта за нас, као што су Немачка, Италија, Француска и Велика Британија“, причао је Бертомеу, човек за којег се сматра да држи све конце европске клупске кошарке, током 2020. године.

Грег Попович - Sputnik Србија
„Луди Србин“ одбија да прихвати нову идеологију

Италија – океј. Немачка – океј. Француска – океј. Али, Велика Британија?

Већ више од целе деценије траје покушај Бертомеуа да Евролиги прикључи неки од кошаркашких клубова из Енглеске, земље у којој је кошарка потпуно неразвијена.

Енглези никада нису имали квалитетну репрезентацију, квалитетне клубове и квалитетне играче. Нису, пре свега, имали ни навијаче.

Али ће, ако се Евролига пита, неки енглески клуб добити А лиценцу пре Партизана и Црвене звезде. И свима је јасно зашто.

Пре нашег региона на листи су дефинитивно Француска и Немачка, односно Бајерн и Асвел, који су тренутно на краткорочним А лиценцама.

Бертомеу је открио и да се преговара са Албом из Берлина око дуже сарадње, а што се тиче осталих... делује као да ће резултати у националним првенствима бити све мање релевантни.

Евролига тренутно броји 18 клубова од којих је 11 на А лиценци, а до почетна наредне сезоне тај број би требало да скочи на 13.

Дугорочни план је, тврди Бертомеу, да се ЕЛ прошири на 20 или 22 клуба у наредних неколико година, а да готово сви од њих имају А лиценцу и загарантовано место.

„За Немачку и Француску је већ завршено, али имамо ту и Срббију и земље које су нам важне због промоције кошарке. Те земље ће имати своје клубове у такмичењу“, додао је главни човек Евролиге на данашњој конференцији.

Иако делује да је А лиценца српским клубовима све ближе, искуство нам говори да то само тако делује...

Тренер и саиграчи хвале Покушевског: Будућност је светла

„Лукав, паметан, вешт“ – легенда пореди Јокића са најчувенијом кошаркашком „птицом“ /видео/

Брутална утакмица Недовића – 33 поена за три четвртине у победи Панатинаикоса

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала