Додик: Република Српска је тежња народа за слободом и зато ће опстати

© Tanjug / ZORAN ZESTICМилорад Додик
Милорад Додик - Sputnik Србија
Пратите нас
Република Српска није случајан историјски одраз, него је тежња српског народа за слободом и зато ће као таква опстати упркос свима који је оспоравају, поручио је данас српски члан и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик.

„Очигледно је да је победа Џозефа Бајдена на председничким изборима у САД осоколила неке снаге које су се сматрале пораженим у протекле четири године мандата Доналда Трампа. Неки са стране који се мешају у односе у БиХ имају непромењене ставове, али могу се чути и ставови да је опасно задирати у унутрашња питања БиХ, односно политички систем и уређење и да су апсолутно неодржива очекивања за неком врстом централизације“, рекао је Додик у интервјуу Срни.

На питање како коментарише честе претње политичког Сарајева новим председником САД и да ли мисли да ће Бајден слушати жеље политичког Сарајева или ће уважавати политичку реалност у БиХ, Додик каже да чињеница да се политичко Сарајево срчано залаже за укидање садашњег система и увођење унитаристичког говори да БиХ није земља која има смисла и тиме се потврђује немогућност њене одрживости.

„То што сањају ову врсту приче је једна ствар, али се тиме доводи у питање однос коју имају према било којој иницијативи која се појави и говори о другачијим могућностима уређења БиХ“, каже Додик и додаје да чињеница да је СДА усвојила резолуцију у којој се говори да треба укинути ентитете и увести БиХ са регијама говори о њиховом незадовољству у БиХ. Једнако тако смо, каже, и ми незадовољни БиХ, само из других разлога и повода.

Истакао је да народ мора бити свестан сталног притиска политичког Сарајева за укидањем Републике Српске, као и да не треба веровати, како је навео, „домаћим издајницима када кажу да је нико не притиска“.

„Зато се морамо окупљати уз идеју Републике Српске и правити компромис, без обзира да ли је неко власт или опозиција у Српској, а на нивоу БиХ не смемо дозволити распиривање жеља политичког Сарајева“, навео је Додик.

Говорећи о писму које је некадашњи председник Хрватске Стјепан Месић упутио Бајдену у којем је изнео сличне ставове које заступа и политичко Сарајево о наводној „грађанској БиХ“, а у ствари унитарној БиХ, Додик је рекао да је Месић бивши функционер и пензионер који покушава да буде актуелан.

Занимљиво би, каже, било шта би садашњи председник Хрватске Зоран Милановић писао Бајдену.

Прочитајте и:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала