Израелски експерт: Америка више не може поновити „југословенски сценарио“ због моћи Русије

© AP Photo / SHANNON STAPLETONТрампове присталице у облаку сузавца током протеста 6. јануара
Трампове присталице у облаку сузавца током протеста 6. јануара - Sputnik Србија
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе више нигде не могу започети рат у иностранству због јачања војне моћи Русије, а сценарио попут методичког уништавања Југославије више није могућ, рекао је израелски војно-политички експерт Јаков Кедми за радио станицу „Вести ФМ“.

"То што су Американци и Европљани урадили са Југославијом у данашњој ситуацији у свету је немогуће. Због Русије", сматра Кедми.

Према његовим речима, Америка је навикла да започиње „мале победоносне ратове“ како би решила неке унутрашње проблеме. Међутим, сада је такав сценарио немогућ, објашњава експерт. Америка није спремна за рат.

Како је рекао, савремено ратовање захтева велика новчана средства, а САД се суочавају са потешкоћама још од почетка пандемије вируса корона, која је поткопала амерички финансијски систем. Међутим, планове Пентагона снажно ремети и војна моћ Русије. Кедми истиче да би САД у сваком делу света, где би потенцијално могле започети рат, морале да се сукобе са Русијом.

„Амерички војници знају да Украјина значи рат са Русијом, Сирија – рат са Русијом, Венецуела – рат са Русијом. Они данас не могу започети рат, јер постоји Русија“, појаснио је стручњак.

Према његовим речима, Америка данас проживљава највећу конфронтацију од времена Грађанског рата, а разлог су економске и социјалне противречности међу становништвом. Кедми истиче да главни разлог није у промени власти и политичким оријентацијама грађана, већ да су ово симптоми потешкоћа које одавно постоје.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала