Русија гради базу за „оружје судњег дана“

© Sputnik / The Ministry of Defence of the Russian Federation / Уђи у базу фотографијаОкеански вишенаменски систем "Посејдон"
Океански вишенаменски систем Посејдон - Sputnik Србија
Пратите нас
Русија ће у јуну 2022. године завршити изградњу обалске базе за нуклеарне беспилотне подводне апарате „Посејдон“, познате као „оружје судњег дана“, пише портал „Известија“, позивајући се на пројектни задатак.

Како се наводи, база је предвиђена за складиштење и одржавање „новог стратешког оружја за обуздавање“. Подводни нуклеарни апарати ће се у новим објектима припремати за борбена дежурства и лансирања. Међутим, Министарство одбране још није обелоданило где ће бити база подморница које ће бити наоружање „Посејдонима“.

Министарство је крајем прошле године саопштило да радови на „Посејдону“ успешно напредују. Посада прве подморнице на којој ће апарат бити распоређен већ су започели практично обучавање за рад са новим оружјем.

Први носач на коме ће „Посејдон“ стално бити базиран биће нуклеарна подморница К-329 „Белгород“ пројекта 09852. Раније је саопштавано да је предаја нуклеарне подморнице Ратној морнарици Русије одложено за 2021. годину.

Руски председник Владимир Путин је у марту 2018. године први пут говорио о развоју подводног апарата, касније названог „Посејдон“. Према његовим речима, апарати се могу опремити како конвенционалним, тако и нуклеарним пуњењем, што ће им омогућити да уништавају широк спектар мета.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала