ЕУ запретила Босни: „Ситуација је неприхватљива“

© AP Photo / Kemal SofticМигранти у Бихаћу
Мигранти у Бихаћу - Sputnik Србија
Пратите нас
Из Европске уније поручују властима у Босни и Херцеговини да је ситуација са мигрантима који се налазе на територији ове земље неприхватљива.

ЕУ „не разматра санкције“, али „има инструменте“ које може да искористи као реакцију на овакву нефункционалност власти у БиХ у спровођењу међународних и ЕУ обавеза.

„То су теме интензивних разговора које имамо са БиХ како у Бриселу тако и у главним градовима земаља чланица. ЕУ је јасна у својој поруци властима у Сарајеву да ово може имати негативан утицај на њихове амбиције када је реч о приближавању земље ЕУ“, каже портпарол ЕУ Петер Стано.

У Бриселу наглашавају да су за потребе миграната у БиХ само у последње три године, издвојили 88 милиона евра, али да је ситуација, посебно у кампу Липе, неодржива.

„Миграције су заједнички изазов, а ЕУ испуњава свој део посла. Ми не намећемо мигранте БиХ, већ помажемо властима у БиХ да се носе са овим проблемима“, каже портапрол ЕУ.

У Бриселу наводе да се са властима у БиХ последњих недеља о миграционим изазовима интензивно разговара како јавним путем, као и „иза сцене“.

Оцењује се да је тренутна ситуација већ нашкодила међународном имиџу БиХ, преноси Б 92.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала