Масовна вакцинација у Русији почиње 18. јануара

© Sputnik / Павел Бедняков / Уђи у базу фотографијаЦентар за вакцинацију против ковида 19 у Москви
Центар за вакцинацију против ковида 19 у Москви - Sputnik Србија
Пратите нас
Масовна вакцинација држављана Русије против вируса корона започеће 18. јануара, изјавила је потпредседница руске владе Татјана Голикова за телевизију „Русија 24“.

„Од понедељка, односно 18. јануара 2021. године, најављена је масовна вакцинација“, рекла је Голикова.

Она је додала да очекује да ће у програм вакцинације бити укључен и препарат који је развио Центар „Чумаков“.

Голикова је истакла да се достигнућа Русије у борби против ковида користе се у више од 50 земаља света.

„У Русији је развијено и регистровано више од 200 тест-система за откривање вируса корона и антитела на њега. Желела бих да приметим да се руска достигнућа... сада користе у више од 50 земаља света“, прецизирала је она.

Раније је председник Русије Владимир Путин најавио да је потребно покретања масовне вакцинације.  

У Русији је вакцинација против ковида 19 почела 15. децембра 2020. године. У Москви је вакцинација почела још 5. децембра. Сада вакцину могу да приме грађани старији од 18 година који немају хроничне болести са листе контраиндикација.

За годину дана можемо вакцинисати 60 одсто становништва

Са своје стране, директорка Савезне службе за фитосанитарни надзор (Роспотребнадзор) Ана Попова изјавила је да би за годину дана у Русији могло да се вакцинише против вируса корона 60 одсто становништва, што је врло озбиљно достигнуће.

Она је навела да имунизација треба да буде масовна, али треба да буде организована тако да људи буду имуни до почетка сезоне епидемије – до јесени.

„Најважније питање епидемиолошке ситуације данас је како наставити са имунизацијом. Данас смо чули неколико цифара – 60 одсто, 80, 90 одсто, сви да се вакцинишу. Наравно, заиста желим да вакцинишемо све и да немамо проблема... Чињеница да у првој години можемо да вакцинишемо 60 одсто укупног становништа... је врло озбиљно достигнуће. И, наравно, апсолутно се слажем са колегама који кажу да данас имунизација треба да буде масовна“, рекла је Попова.

Она је додала да подаци о учесталости вируса корона у Русији, у поређењу са другим земљама, изгледају уједначено и мирно, при чему је обухваћеност тестирања за откривање инфекције веома висока.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала