Неми крици ужаса и смрти претворени у песму и звук

© Фото : Промо/МЦФДара из Јасеновца
Дара из Јасеновца - Sputnik Србија
Пратите нас
Ауторка музике за филм „Дара из Јасеновца“ композиторка Александра Ковач открива за Спутњик како је неме крике жртава јасеновачког логора претворила у песме.

Јасеновац природно буди осећање беса и неправде

„Годину дана живела сам у овом пројекту, ишла на снимање, изнова ишчитавала сценарио, гледала сцене, трудила се да разумем и прихватим то што се у Јасеновцу догодило. Начин на који су Срби, Јевреји, Роми... у Јасеновцу скончали природно буди бес, осећај неправде. Сву ту емоцију трудила сам се да претворим у музику јер је музика начин на који умем да се изразим“, каже за Спуњик композиторка и кантауторка Александра Ковач.

Неми крик“, „Аретина успаванка“ и „Жута звезда“ само су неке од нумера из филма „Дара из Јасеновца“ које су компоновали Александра Ковач и Роман Горшек. Музика је однедавно доступна за слушање, а њен квалитет потврђује и номинација за престижну награду „Златни глобус“.

Александра Ковач већ годинама сарађује са редитељем Предрагом Гагом Анотинијевићем на телевизијским серијама попут „Убице мог оца“, „Државни службеник“, филму „Заспанка за војнике“. Она каже да је круна њихове досадашње сарадње рад на филму „Дара из Јасеновца“.

„Веома је велика одговорност радити на филму који се бави истинитим догађајима, који пре свега треба да ода почаст жртвама једног од најсуровијих логора смрт, а то је несумњиво био Јасеновац за време Другог светског рата“, наводи композиторка.

Ужас претворен у музику

Колико је тешко овакву тематику попут јасеновачког ужаса претворити на музику?

-Тешко је зато што захтева стапање и са сценама из филма и са историјом. Музику смо компоновали са огромном одговорношћу према историји, према филму и трудили се да емотивно и јасно комуницирамо са различитом публиком. Надам се да смо успели да искажемо страхоте које су жртве Јасеновца доживеле.

Како сте се изборили са собом, одвојили свој субјективни доживљај ове потресне приче и почели да радите на њој?

-Ви сте толико унутар приче, толико сте спојени са судбином свих ликова у филму и толико сте емоционално ангажовани да раздвајање не помаже. Годину дана живела сам овај филм, проживљавала судбине жртава. Знам да сам сваку ноту писала у стању које није рационално и морам да признам да када смо Роман и ја све завршили, када смо имали пред собом филм са музиком, запитали смо се када смо се ово урадили и како се одиграо овај процес.

© Фото : Миша ОбрадовићАлександра Ковач
Неми крици ужаса и смрти претворени у песму и звук - Sputnik Србија
Александра Ковач

Ваше композиције извео је Будапест Скоринг оркестар и хор, један од најбољих оркестара филмске музике. Каква је била сарадња са њима?

-Кад стварате музику и када је она мастило на папиру, ви је чујете у глави али то је један доживљај. Када то одсвирају врхунски музичари и отпевају врхунски певачи, све се то споји у нешто друго, невероватно, у посебан талас музикалности. Све финесе у изразу, техника коју они негују при свирању остављају без даха. Ми смо снимали онлајн због пандемије и снимање је изгледало тако што сам седела за компјутером са слушалицама, имала сам директан стриминг из Будимпеште и контакт са диригентом, целим оркестром, тонцима и продуцентом снимања. И то је без иједног проблема прошло фантастично.

Номинација за награду „Златни глобус“

Да ваше композиције завређују посебну пажњу показује и номинација музике из филма „Дара из Јасеновца“ за престижну награду „Златни глобус“. Како доживљавате ово признање?

-Веома сам узбуђена и драго ми је што ће српски филм и српска музика представити нашу земљу у најбољем светлу. Прилика да свет чује музику и погледа филм - а говоримо о важним светским наградама - већ је фантастична ствар. Надам се да ће их свет препознати, а ако ништа од тога не буде, мени је наравно најбитније да публика из Србије и целог света доживи филм и његову музику.

Током рада на „Дари“, били сте у друштву стручних сарадника, историчара. Како сте се осећали док сте откривали историјске чињенице које можда нисте могли ни да замислите?

-Велика је предност у укупном раду на филму била што је историјски саветник и извршни продуцент био Мајкл Беренбаум, један од највећих стручњака за холокауст у свету. Он нам је изнео невероватне податке, историјске чињенице о Јасеновцу које је тешко разумети и прихватити. Било је драгоцено искуство да разговарамо са професором Баренбаумом, да одлазим на снимање, читам сценарио, гледам сцене изнова и изнова, да будем у потпуности ту и покушам да доживим оно што су они доживели.

© Фото : Aleksandar LeticДара из Јасеновца
Неми крици ужаса и смрти претворени у песму и звук - Sputnik Србија
Дара из Јасеновца
Филмична, мајсторски испричана прича

Које су вас сцене посебно дирнуле?

-Не могу да откривам, али могу да кажем да су то изузетно драматичне, изузетно емотивне сцене. Занимљиво је да људи, када чују музику из филма која је веома емотивна и снажна, мисле да је филм потресан и тежак за гледање. Међутим, редитељ Гага Антонијевић направио је филм који до самог краја не желите да престанете да гледате. „Дара из Јасеновца“ не одбија публику, напротив. То је прича испричана филмично, са свим елементима које мајстор свог заната на филму може да искористи.

Стварате и примењену и ауторску музику. Од вас можемо да чујемо и леп соул, џез па и добар народњак. Какву позицију у вашем стваралаштву заузима рад на музици из филма „Дара из Јасеновца“?

-Ово је круна моје досадашње каријере и најкомплексније дело које сам до сада урадила. Током рада дошла сам у позицију да посумњам у себе, да се запитам да ли могу емотивно да одговорим изазову и да све што видим пренесем путем музике. Међутим, изазови ме мотивишу и трудим се да са сваким новим пројектом будем боља. Ово је било годину дана најдивнијег искуства, предавања нечему што је врхунски филм и врхунски квалитет.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала