Објављен план завршетка изградње гасовода „Северни ток 2“

© Sputnik / Дмитрий Лельчук / Уђи у базу фотографијаБрод за постављање гасоводних цеви "Фортуна" у немачкој луци Висмар
Брод за постављање гасоводних цеви Фортуна у немачкој луци Висмар - Sputnik Србија
Пратите нас
Оператер пројекта „Норд стрим 2 АГ“ планира да гради гасовод „Северни ток 2“ у данским водама од 25. јануара до краја маја, следи из распореда Данске агенција за енергетику (ДЕА) у коју је Спутњик имао увид.

Постављање гасовода у водама Данске требало би да изводи усидрени брод за постављање цеви „Фортуна“ у пратњи бродова „Артемис“ и „Мурман“. Истовремено је од 15. јануара планирана припрема за изградњу и неопходна испитивања на терену.

Након завршетка изградње у водама Данске средином последње недеље маја, „Фортуна“ би требало да започне полагање цеви „Северног тока 2“ у немачким водама.

Пројекат „Северни ток 2“ подразумева изградњу два крака гасовода, чији ће укупни капацитет износити 55 милијарди кубних метара гаса годишње, од обале Русије, преко Балтичког мора, до Немачке. У изградњи гасовода учествују бројне европске компаније.

Зграда Стејт департмента у Вашингтону - Sputnik Србија
Америка упозорила европске компаније: Одустаните од „Северног тока 2“ пре него што буде касно

Против изградње гасовода „Северни ток 2“ активно се бори Украјина, која се плаши да ће изгубити приходе од транзита руског гаса, као и бројне европске земље, укључујући Пољску, Летонију и Литванију, а такође и Сједињене Америчке Државе, које желе да продају свој течни природни гас у ЕУ.

САД су у децембру 2019. године увеле гасоводу санкције, због чега је швајцарски „Олсиз“ био принуђен да заустави радове на полагању цеви.

Радови су настављени и годину дана касније – у децембру 2020. брод за полагање цеви „Фортуна“ положио је 2,6 километара цеви у немачким водама. Након тога је, према подацима „Норд стрима 2 АГ“, остало недовршено око 148 километара цевовода од укупне дужине његова два крака од 2.460 километара: остало је 120 километара у данским водама и око 28 километара у немачким водама. Данске власти одобриле су полагање цеви уз помоћ „Фортуне“ од 15. јануара, а немачка дозвола за овај брод важи до краја маја.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала