Покренута истрага против Саркозија

© REUTERS / Eric Feferberg/PoolНикола Саркози
Никола Саркози - Sputnik Србија
Пратите нас
Прелиминарна судска истрага против бившег француског председника Николе Саркозија наводно је покренута, пренео је АФП. Истрага се односи на оптужбе за злоупотребу утицаја због консултантских активности бившег француског председника у Русији, тврди извор АФП-а.

Национално финансијско тужилаштво Француске (ПНФ) потврдило је информације новинској агенцији.

Верује се да су власти преиспитивале случај од лета прошле године након што је финансијско-обавештајна служба „Трацфин“ урадила извештај у коме се детаљно описују исплате које је Саркози раније примао од руске компаније „Ресо-Гарантиа“.

Никола Саркози, који је био председник Француске од 2007. до 2012. године, такође се суочава са оптужбама за злоупотребу утицаја због наводног покушаја нелегалног прибављања информација од судије у вези са другим предметом против њега због корупције.

У новембру је у Паризу почело суђење за корупцију и злоупотребу утицаја. Током саслушања, Саркози је рекао да је невин, тврдећи да „никада није починио ни најмањи чин корупције“.

Очекује се да ће пресуда у овом случају бити објављена у марту, а тужиоци ће тражити затворску казну до четири године. Саркози се зарекао да ће „ићи до краја у борби за истину“ након што су га „шест година провлачили кроз блато“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала