Косачов: Америка и НАТО одговорни за раскид Споразума о отвореном небу – и тачка

© Sputnik / Александар МилачићПредседник Одбора за спољну политику Савета Федерације Русије Константин Косачов
Председник Одбора за спољну политику Савета Федерације Русије Константин Косачов - Sputnik Србија
Пратите нас
Кривица за раскид Споразума о отвореном небу у потпуности лежи на Сједињеним Америчким Државама и њиховим НАТО савезницима, рекао је шеф међународног комитета Савета Федерације Русије Константин Косачов.
„Министарство спољних послова Русије је потврдило да наша земља покреће процедуре за повлачење из Споразума о отвореном небу. Једна из категорије сасвим предвидљивих вести. Подсећам, САД су се прве повукле из Споразума. Али он се још могао спасити да су за то имали воље и други учесници споразума, пре свега из НАТО, а не само Русија (а ми смо је јасно исказали)“, написао је Косачов на Фејсбуку.

Према његовим речима, амерички савезници су морали да преузму на себе свеобухватне обавезе да неће предавати Вашингтону никакве информације које добијају током реализације споразума, а таква обавеза која се тиче трећих земаља директно произилази из споразума.

Сенатор је такође подсетио да је споразумом забрањено да НАТО земље предају информације Сједињеним Америчким Државама и да их на то обавезује Вашингтонски споразум.

„Земље НАТО би могле да пронађу излаз из те правне колизије да желе да спасу од Американаца Споразум о отвореном небу. Међутим, они су одлучили да спасавају евроатлантско партнерство. Кривица за ово што се дешава, а ради се о веома жалосном сценарију, у потпуности лежи на САД и њиховим НАТО савезницима. И тачка“, поручио је Косачов.

Руско Министарство спољних послова данас је саопштило да Русија покреће процедуру иступања из Споразума о отвореном небу због недостатка било каквог прогреса по питању уклањања препрека које су се створиле до сада и које ометају његову функционалност.

Подсетимо, Сједињене Америчке Државе су 22. новембра званично изашле из Споразума о отвореном небу.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала