УФЦ дозвољава марихуану – позитиван тест се неће нужно кажњавати

© Eric JamisonБорац ММА Хорхе Масвидал (Бразил) поставио је рекорд Апсолутног борбеног шампионата (УФЦ), пославши свог противника у нокаут за пет секунди
Борац ММА Хорхе Масвидал (Бразил) поставио је рекорд Апсолутног борбеног шампионата (УФЦ), пославши свог противника у нокаут за пет секунди - Sputnik Србија
Пратите нас
Челници УФЦ-а, највеће и најпопуларније ММА организације, саопштили су да се позитиван тест на марихуану неће више аутоматски кажњавати.

Америчка антидопинг агенција у договору са УФЦ-ом донела је одлуку да се ова биљка скине са листе забрањених супстанци, осим у посебним случајевима.

Велики број студија каже да одређени ниво ТХЦ у организму може позитивно да утиче на борце, тиме што ова супстанца „умртви“ тело, те онда такмичари поједине ударце и не осете.

„Овде је суштина да ми бринемо о томе шта такмичар конзумира тог дана када се бори, а не да ли је користио марихуану претходних дана или недеља. Неки резултати показали су да је борац позитиван на ТХЦ јер га је користио пре неколико дана и ту је настајао проблем. УФЦ спортисти ће и даље бити подложни правилима марихуане према разним прописима атлетске комисије, али надамо се да је ово почетак шире расправе“, рекао је Џеф Новицки – потпредседник УФЦ-а.

Из наведеног се јасно види да ће проценат ТХЦ у организму бити толерисан само ако такмичар тог дана није конзумирао марихуану.

УФЦ неће дозволити борцима да се такмиче док су под утицајем марихуане, али Новицки је рекао да препознаје да ММА борци често користе марихуану за ублажавање болова или опуштање.

Борци који се залажу за легалну конкурентну употребу марихуане раније су тврдили да би попуштање УФЦ-ових правила против марихуане могло довести до смањења употребе антидепресива или више лекова против болова који изазивају зависност.

„Циљ антидопинг програма је заштита права чистих спортиста одвраћањем намерних варалица и позивањем оних који се одлуче за допинг на поштен и ефикасан начин“, рекао је извршни директор УСАДА Травис Тигар.

„Ова измењена правила су усмерена на спречавање намерног варања и да не би непотребно кажњавали спортисте због понашања које не утиче на правичност или сигурност такмичења.“

​► Кадиров угрожава примат УФЦ

​► Хабиб игра са легендом, а његов пријатељ „цепа“ мрежу /видео/

​► Шампион би у пензију са 26 година „да би се борио против мржње у Америци“

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала