Ухапшен стручњак за нанотехнологију у Америци, прећутао везе са кинеским властима

© AFP 2023 / ANTHONY WALLACE Хапшење - илустрација
Хапшење - илустрација - Sputnik Србија
Пратите нас
Професор и истраживач са Института за технологију у Масачусетсу, специјалиста за нанотехнологију, ухапшен је и оптужен да је прикривао своје везе са кинеским властима када је тражио новчана средства од САД.

Федерални тужиоци у Бостону оптужили су Ганга Чена (56), инжењера машинства и нанотехнологије кинеског порекла, да је преварио Министарство енергетике САД када је тражио бесповратна средства скривајући свој рачун у страној банци у пореској пријави. 

Њујоршка берза - Sputnik Србија
Вол Стрит протерује кинеске фирме, Пекинг прети одмаздом

Како се наводи у оптужници, он је прећутао и награде, контакте и састанке које је имао са различитим појединцима из Кине.

Након његовог хапшења, Савезни истражни биро издао је налоге за претрес његовог дома и канцеларије на Институту, где је запослен на позицији директора лабораторије за микро и нано инжењерство Папалардо.

Према наводима оптужнице, Чен је рођен у Кини, али има америчко држављанство.

Тужиоци су рекли да је Чен био укључен у разне напоре на промоцији кинеског технолошког и научног развоја, укључујући и функцију иностраног стручњака за кинеску владу на захтев кинеског конзулата у Њујорку.

Наводи се да је од 2012. имао више састанака са држављанима Кине, а понекад је савете пружао директно званичницима кинеске владе, а често је то чинио уз финансијску надокнаду.

У оптужници се истиче да је примао новац од различитих кинеских ентитета и да је помогао у прегледу и процени пријава за бесповратна средства за Националну фондацију природних наука Кине која послује слично америчким агенцијама за донације.

Од 2013. године Чен је наводно примио приближно 29 милиона долара средстава из иностранства.

Даље се наводи да су Ченови напори да промовише научни и економски развој Кине описани у електронској поруци из фебруара 2016. коју је Чен послао са званичног имејла који му је додељен на америчком институту.

Тужиоци су истакли да он није обелоданио свој рад за кинеске институције или њихове подружнице када се пријављивао за средства Министарства енергетике, а од 2013. године, разне америчке савезне агенције доделиле су више од 19 милиона долара бесповратних средстава за финансирање Ченовог истраживања.

За дела за која је оптужен прети му вишегодишња затворска казна.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала