Москва учинила максималне напоре да спаси Споразум о отвореном небу

© Sputnik / Екатерина Чеснокова / Уђи у базу фотографијаЗграда Министарства спољних послова Русије
Зграда Министарства спољних послова Русије - Sputnik Србија
Пратите нас
Почетак процедуре повлачења Русије из Споразума о отвореном небу покренут је због неприхватљиве ситуације око Споразума након повлачења Схедињених Америчких Држава, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.
„Покренули смо мукотрпан посао са партнерима на решавању забринутости Русије. Рачунали смо на конструктиван приступ западних земаља које су тако громогласно изјављивале о својој посвећености Споразуму о отвореном небу. Међутим, показало се да им је политичка оријентација према Сједињеним Америчким Државама важнија од очувања важног инструмента за европску безбедност“, наводи се у одговору Захарове на питање медија о почетку унутрашње процедуре за повлачење Русије из Споразума на сајту Министарства спољних послова.

Она је истакла да, када су се Сједињене Америчке Државе повукле из Споразума и скинуле са себе обавезе прихватања посматрачких летова изнад своје територије, тенденција рушења овог Споразума отишла је у неповрат.

„Али чак и у тим условима Русија је учинила максималне напоре да спаси Споразум и предложила преосталим државама-чланицама да пруже чврсте гаранције да ће се придржавати својих обавеза да Американцима неће преносити податке добијене током осматрачких летова изнад руске територије“, навела је Захарова.

Портпаролка је додала да су Сједињене Америчке Државе избегле директан одговор и усмериле се на чињеницу да се одговарајуће обавезе наводно већ садрже у самом Споразуму и предложиле да се настави расправа у радним телима Споразума.

„Све ово изгледа као вештачко затезање питања у ситуацији у којој, према нашим информацијама из различитих извора, Вашингтон током контаката са европским савезницима од њих захтева да преузму обавезе да поделе са Американцима податке са осматрачких летова изнад територије Русије“, објаснила је Захарова.

„Настала ситуација је за нас апсолутно неприхватљива, јер би, у суштини, све чланице НАТО-а и даље имале могућност да надгледају читаву територију Русије, а територија лидера Алијансе – Сједињених Америчких Држава – била би затворена за надгледање од стране Русије. Узимајући у обзир горе наведене околности, руководство земље одлучило је да започне унутрашњу процедуру о повлачењу Русије из Споразума о отвореном небу“, закључила је портпаролка Министарства спољних послова.

Министарство је у петак објавило о покретању процедуре за повлачење из Споразума о отвореном небу. Министарство је навело да је након повлачења САД из Споразума „значајно нарушена равнотежа интереса држава-учесница постигнута закључењем Споразума“, а партнери Москве у Споразуму нису подржали руске предлоге о његовој одрживости у новим условима.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала