“Били смо девет дана одсечени од света”: Исповест игумана који болује од короне

© Фото : Спутњику уступио Илија БухаМанастир Тушимља код Новог Пазара
Манастир Тушимља код Новог Пазара - Sputnik Србија
Пратите нас
Нисмо могли нигде, нити се могло до нас, били смо завејани девет дана, одсечени од света од Божића. У нормалним околностима то није проблем, навикли смо на такав живот, али у време епидемије није згодно, имам корону. Требало је још у понедељак да снимим плућа. Дрвеће је пало, није могло да се прође до главног пута, до болнице у Новом Пазару.

Ово за Спутњик каже јеромонах Илија Буха, настојатељ манастира Тушимља на обронцима Голије.

До манастира и истоименог села није се лако пробити и када нема снега, јер после скретања са старог пута Рашка -Нови Пазар до светиње води неасфалтиран макадамски друм дуг шест километара.

© Фото : Спутњику уступио Илија БухаДо села са главног, старог пута Нови Пазар - Рашка, води макадамски друм дугачак 6 километара.
“Били смо девет дана одсечени од света”: Исповест игумана који болује од короне - Sputnik Србија
До села са главног, старог пута Нови Пазар - Рашка, води макадамски друм дугачак 6 километара.

Манастир одсечен од света

Отац Илија и још један искушеник су једини станари манастира Тушимља.

"Последњих година све је мање становника у селима у Рашкој области. Ово село је скоро пусто, а иначе месна заједница Тушимља је површински највећа у Новом Пазару, али нема људи, стари су помрли, млади су отишли. Прва кућа је на километар од нас, у њој живи један глувонеми човек, њега макар обилазе. Још троје старина живи у близини, на неколико километара. До пре пет, шест година било је десетак душа, али су сви помрли", прича нам отац Илија.

Он додаје да у нормалним околностима не би то урадио, али да је у уторак звао градоначелника Новог Пазара и тражио помоћ, да локално комунално предузеће кроз снег пробије пут до манастира.

© Фото : Спутњику уступио Илија БухаБожић је у Тушумљу дочекан без народа, снег је спречио вернике да дођу у цркву.
“Били смо девет дана одсечени од света”: Исповест игумана који болује од короне - Sputnik Србија
Божић је у Тушумљу дочекан без народа, снег је спречио вернике да дођу у цркву.

"Он ме је најавио код директора, чуо сам се с тим човеком, рекао је да не може никога да пошаље, јер су све машине заузете, рашћишћавају негде по Голији. Договорили смо се да машине дођу следећег дана. Послали су извидницу, али поново нас нису избавили, јер велика машина није могла да прође од палог дрвећа. Тек у петак смо спојени са светом, после девет дана", прича нам отац Илија.

Игуман заражен короном

Он сам није могао да то провери стање пута, јер од Божића више није у стању да излази напоље, пре невремена потврђено је да је заражен короном.

"Требало је у понедељак да идем на контролу, да поново снимим плућа, између осталог, онколошки сам болесник имам проблем и са срцем. У почетку сам се осећао добро, али било ми је све горе, немоћан сам, не могу нормално да функционишем, ово данима траје, саоиницијативно сам почео да пијем аспирин, нисам имао друго решење".

© Фото : Спутњику уступио Илија БухаБолестан, не може до цркве, али отац Илија служи сваког дана у параклису у конаку у коме борави.
“Били смо девет дана одсечени од света”: Исповест игумана који болује од короне - Sputnik Србија
Болестан, не може до цркве, али отац Илија служи сваког дана у параклису у конаку у коме борави.

Иако болестан, отац Илија свакодневно служи. Првих дана ишао је до цркве, а од кад се стање погоршало, у параклису у конаку у коме борави.

Манастир Тушимља припада Рашко-призренској епархији, оца Илију питали смо да ли се обратио својој епархији, покушао на тај начин да реши проблем.

"Наравно да ми није пало напамет да о свом проблему обавестим владику Теодосија, јер је мој проблем смешан у односу на милион његових у Грачаници. Тамо су људи због поплава остали без кућа, епархија сада решава ургентније проблеме, треба пре свега обезбедити рад народних кухиња. Ми смо се помирили са судбином, кажу да овде нико не живи, а да треба пуно новца да се пут асфалтира, увек се питам како га има за друга села", каже отац Илија на крају разговора за Спутњик.

© Фото : Спутњику уступио Илија БухаУ манастиру Тушимља најлепше је за Васкрс, јер се окупе верници из других села, а понеко дође и из Новог Пазара.
“Били смо девет дана одсечени од света”: Исповест игумана који болује од короне - Sputnik Србија
У манастиру Тушимља најлепше је за Васкрс, јер се окупе верници из других села, а понеко дође и из Новог Пазара.

Апел Спутњика да се помогне

Спутњик је контактирао надлежне у општини Нови Пазар, после нашег апела, машине су коначно пробиле пут до манастира у завејаном селу Тушимља, а отац Илија отишао у болницу и добио терапију.

Мамастир у коме служи помиње се у Повељи манастира Бањска, у којој село са свим садржајима у њему краљ Милутин поклања Бањској, али нема писаних података о времену изградње. Предање каже да је манастирска црква, данас посвећена Успењу Пресвете Богородице, постојала још у 11. веку.

© Фото : Спутњику уступио Илија БухаНема писаних података о времену изградње манастира Тушимље, али предање каже да је манастирска црква, данас посвећена Успењу Пресвете Богородице, постојала још у 11. веку.
“Били смо девет дана одсечени од света”: Исповест игумана који болује од короне - Sputnik Србија
Нема писаних података о времену изградње манастира Тушимље, али предање каже да је манастирска црква, данас посвећена Успењу Пресвете Богородице, постојала још у 11. веку.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала