Француска елитна лига пред гашењем!

© REUTERS / PASCAL ROSSIGNOLПСЖ Нејмар
ПСЖ Нејмар - Sputnik Србија
Пратите нас
Француска лига је пред пуцањем, а клубови пред банкротом. Коронавирус направио је хаос, после пропасти продаје ТВ права спортским каналима, те ће многе екипе бити приморане да продају играче за мање новца.

Вођство француске Лиге 1 је 2018. године склопило уговор са шпанском компанијом „Медијапро“, која се обавезала да од сезоне 2020/21. плаћа 815 милиона евра по сезони, односно 3,25 милијарди за трајање комплетног уговора до 2024. године.

​После енглеске Премијер лиге, био је то највећи уговор за телевизијска права неке професионалне лиге на Старом континенту, и сматрало се да се Французима смеши светла будућност.

До велеобрта долази након што је компанији „Медијапро“ у априлу 2020. године срушен кредитни рејтинг и кренули су озбиљни финансијски проблеми.

Крајем 2020. године постало је јасно да „Медијапро“ неће моћи да испуни обавезе наведене у уговору, а клубови су већ жестоко били погођени пандемијом коронавируса, па је једино решење било да сезона 2019/20. буде прекинута.

Миљан Милићевић, аутор нове спортске емисије на Спутњику - Sputnik Србија
„Спутњик спорт: Миљанов корнер“ – нова емисија на Спутњику /видео/

Шпанска компанија је у тренутку раскида уговора, била дужна готово 400 милиона евра.

Руку спаса понудио је „Канал плус“ који је дао нешто слабију понуду, „тешку“ 650 милиона евра по сезони, а Лига 1 је прихватила, како би избегла банкрот.

Ипак, претходних дана је и „Канал плус“ обавестио вођство француске лиге да одустаје од куповине ТВ права и да одустаје од преноса од две утакмице по колу.

То аутоматски значи да од 5. фебруара неће бити преноса француског елитног шампионата, у случају да се под хитно не пронађе решење, што неће бити лако.

Груба процена гласи да су клубови због пандемије коронавируса и фијаска са ТВ правима „избили“ око милијарду евра из касе.

Да су ствари измакле контроли, потврђује и најбогатији клуб у Француској – Пари Сен Жермен, који је због пандемије, изгубио 125 милиона евра.

► Лепо смо рекли — не продају само Звезда и Партизан

► Јунајтед је после осам година први у јануару, а то је знак да...

Бивши тренер Звезде на удару породице: „Он је најгори отац на свету“

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала