Кина: Сумњиви на корону затворени у изолационе центре, карантин у градовима, ори се химна /видео/

© AP Photo / Yang ShiyaoИзградња центра за изолацију у кинеској провинцији Хебеј
Изградња центра за изолацију у кинеској провинцији Хебеј - Sputnik Србија
Пратите нас
Кинеске власти увеле су карантин у граду Шиђијаџуангу у провинцији Хебеј, где су затворене школе и продавнице и прекинуте транспортне везе. Више од 27.000 људи смештено је у изолацију, а на снимцима из града види се како грађани певају химну из својих станова. У тој провинцији убрзано се граде центри за изолацију са више хиљада места.

На масовном тестирању у том граду забележено је 579 заражених и 213 асимптоматских случајева вируса корона, а обављена су два круга тестирања за више од 10 милиона становника.

Више од 27.000 људи, који су били у контакту са зараженима, смештено је у изолацију.

„Сви људи који су у ризику од инфекције смештени су у централизовани карантин“, рекла је Менг Шиангонг, заменица градоначелника.

Тренутно се у том граду, који је седиште провинције Хебеј, гради центар за изолацију са 3.000 соба.

И у другим градовима ове провинције граде се такви центри. У Нангонгу је за само пет дана изграђен центар са 1.500 соба за изолацију.

Изолациони центар саграђен је на месту некадашње фабрике ван града и састоји се од 1.500 соба направљених од контејнера за становање, прилагођених за боравак људи за које се сумња да имају вирус корона, објавио је РТ.

Свака соба има 18 квадрата, кревет, електричну грејалицу, лавабо и тоалет. Такође, у собама постоји вај-фај мрежа.

​Жариште у овог граду откривено је 10. јануара, када је и започета градња. Овај центар са 1.500 соба је први од шест који ће хитно бити изграђени у граду. Сви центри, са укупно 6.500 соба, требало би да буду готови током следеће недеље.

​Како је објавила кинеска агенција Синхуа, до петка су пријављена 643 случаја локалног преноса вируса корона у провинцији и још два увезена случаја.

​Како је саопштио шеф Националне здравствене комисије Ма Шиаовеј, сва скорашња жаришта настала су због путника који долазе из иностранства или контаминиране замрзнуте робе која је увезена.

„Од децембра 2020, локални епидемиолошки кластери забележени су у Пекингу, Сечуану, Лиаонингу, Хебеју и Хелионђијангу“, додао је он.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала