Реформа безбједносног сектора кључна тема и изазов за нову власт у Црној Гори

© Sputnik / Небојша ПоповићВелике снаге безбености у Подгорици за време посете потпредседника САД Мајка Пенса
Велике снаге безбености у Подгорици за време посете потпредседника САД Мајка Пенса  - Sputnik Србија
Пратите нас
Након смјене тридесетогодишње власти у Црној Гори, једна од кључних тема која заокупља пажњу јавности је реформа безбједносног сектора без које нова власт не може рачунати да је преузела контролу над државом.

За сада су примијећене бројне смјене руководилаца у Агенцији за националну безбједност (АНБ), чији је в.д. директора Дејан Вукшић био прилично агилан од тренутка постављења. Истовремено, многи су очекивали више, посебно што се тиче полиције, па је тако Управа полиције (УП) готово нетакнута у односу на то како ју је оставио режим Мила Ђукановића. Ипак, расписан је конкурс за директора полиције који се затвара у недјељу.

Коментаришући овај веома осјетљив и потенцијално ризичан процес, уредник портала „Борба“ Дражен Живковић указује да је сектор безбједности сам по себи врло компликован.

Реформа безбједносног сектора — први резови

„То је један сложени систем који је нажалост 30 година функционисао по истој матрици. Свједоци смо да је Дејан Вукшић првим даном ступања на дужност као в.д. директора направио доста радикалних резова унутар самог АНБ-а и промијенио значајан број кадрова који су ту били захваљујући блискости са ДПС-ом.

Са друге стране, разочарење је сигурно код већинског дијела народа који је гласао за промјене, да ни након пола године од избора, односно мјесец дана након формирања Владе, ми немамо ниједну кадровску промјену у Управи полиције (УП). На данашњи дан на руководећим функцијама у полицији сједе исти људи који су хапсили свештенике и владике СПЦ, а да не говоримо о прогону новинара и опозиционара“, каже Живковић за Спутњик.

Као неко ко прати безбједносни сектор, а имајући у виду све што се у Црној Гори издешавало у протеклих годину и по дана, овај новинар каже да је након смјене власти очекивао да у свим већим градовима аутоматски буду смијењени сви полицијски начелници.

„Сама чињеница што су хапсили двојицу најзначајнијих владика — митрополита Амфилохија и владику Јоаникија, била је довољна да се ти људи склоне са руководећих позиција и да се тако скине срамота са полицијских униформи“, децидан је Живковић.

Ђукановић прави паралелни систем?

Нашег саговорника, међутим, посебно забрињава што предсједник Црне Горе Мило Ђукановић око себе сада окупља бројне савјетнике и тако поред опструкција у кохабитацији, како каже, фактички покушава да прави владу у сјенци. Посебно истиче да је интересантно да је Ђукановић као савјетника за безбједност ангажовао и дојучерашњег директора УП Веселина Вељовића, којег је нова власт одмах смијенила.

© AP Photo / Risto BozovicПосебно забрињава штоМило Ђукановић око себе окупља бројне саветнике и тако поред опструкција у кохабитацији, фактички покушава да прави владу у сенци.
Реформа безбједносног сектора кључна тема и изазов за нову власт у Црној Гори - Sputnik Србија
Посебно забрињава штоМило Ђукановић око себе окупља бројне саветнике и тако поред опструкција у кохабитацији, фактички покушава да прави владу у сенци.

„Бојим се прављења паралелног система унутар овог система који ће опструирати даље реформе безбједносног сектора“, упозорава Живковић.

Локални избори у Никшићу главни тест

Како се приближавају локални избори у Никшићу који су заказани за 14. март, министар полиције Сергеј Секуловић саопштио је да ће један од кључних задатака МУП-а бити да у овом кратком периоду доведе у ред бирачки списак у другом по величини црногорском граду и спријече злоупотребе.

Живковић, међутим, упозорава да ако уђемо у изборни циклус у Никшићу са истом полицијском кадровском структуром у том граду, онда промјене које су се десиле 30. августа неће имати сврху.

Наш саговорник се ипак нада да ће се ствар ријешити избором новог директора Управе полиције, чији је конкурс у току.

„Када се изабере нови директор Управе полиције (УП), очекујем да у року од недељу дана смијени све полицијске начелнике, почев од начелника полиције у Никшићу. Ако се то одмах не деси, онда што би наш народ рекао — џабе смо кречили“, упозорава Живковић.

Саговорник Спутњика такође сматра да најава доношења новог закона о МУП-у и јавна расправа о томе да се УП врати под ингеренције Министарства унутрашњих послова, апсолутно не би смјела да даље пролонгира реформе и смјене у безбједносном сектору.

„Директор полиције се бира на конкурсу који је расписан. У недјељу се затвара конкурс и директор ће бити изабран. Чим нови директор ступи на дужност, он има мандат и аутоматски креће да ради. Да ли ће Управа полиције бити припојена МУП-у или ће као и до сада остати издвојена, то апсолутно не утиче на рад новог директора“, јасан је Живковић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала