Руски сенатор објаснио коме је најжалије што је Русија изашла из Споразума о отвореном небу

© Sputnik / Владимир Трефилов / Уђи у базу фотографијаСенатор Алексеј Пушков
Сенатор Алексеј Пушков - Sputnik Србија
Пратите нас
Руски сенатор Алексеј Пушков изјавио је да, иако је Немачка прва земља која је изразила жаљење поводом вести да је Русија одлучила да иступи из Споразума о отвореном небу, Америка је та којој ће бити најжалије што се то догодило.
„Најжалије је Американцима јер су се они највероватније надали да ће Русија остати унутар Споразума, а да ће они моћи да добијају сву неопходну информацију од својих савезница. Е па неће моћи“, написао је Пушков на Твитеру.

Претходно је Министарство спољних послова Немачке саопштило да је са жаљењем примило к знању информацију да се Русија припрема да иступи из Споразума о отвореном небу.

Подсетимо, Сједињене Америчке Државе су прва држава која је то одлучила да учини, а 22. новембра и званично изашла из Споразума о отвореном небу.

С тим у вези, Министарство спољних послова Русије саопштило је да ће Москва тражити чврсте гаранције од држава преосталих у Споразуму о отвореном небу да ће испуњавати своје обавезе, међутим, до тога није дошло.

Иначе, Вашингтон је као разлог за повлачење из Споразума навео „вишеструка кршења од стране Русије“.

Споразум о отвореном небу потписан је 1992. године и постао је једна од мера за изградњу поверења у Европи након Хладног рата. Он је на снази од 2002. године и омогућава државама-чланицама да отворено прикупљају информације о војним снагама и активностима. Потписнице споразума су 34 државе.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала