Безбедносни извештај: Сукоб которских кланова претња за туристички град Котор

© AP Photo / Darko VojinovicПолиција, Црна Гора
Полиција, Црна Гора - Sputnik Србија
Пратите нас
Сукоб криминалних кланова посебно је изражен у туристичком граду Котору, одакле потичу две најозлоглашеније организоване криминалне групе, „кавчани“ и „шкаљарци“, наводи се у безбедносном извештају компаније „Крисис24“.

У документу се оцењује да ситуацију са шверцом у Црној Гори погоршавају лоше контролисане границе и корупција међу граничним и царинским службеницима, пише подгорички „Дан“.

„Пуцњава и напади импровизованим експлозивним направама ривалских криминалних група у приморским градовима представљају повећани ризик од материјалне штете и повреда пролазника“, стоји у извештају.

Истиче се да корупција представља главни проблем за предузећа која послују у Црној Гори, а напредак у борби против корупције и даље је недовољан.

Независни посланик у партији Удружена реформска  акција (УРА) Дритан Абазовић  - Sputnik Србија
Дритан Абазовић: Кавачки и шкаљарски клан функционишу боље од државе

Главни ризик од криминала који погађа страна предузећа и путнике је ситни криминал, посебно у приморским областима, при чему је он у већини случајева ненасилан. Слично као и у осталим земљама западног Балкана, у Црној Гори цвјета организовани криминал. Број насилних инцидената на јавним површинама између различитих криминалних мрежа појачао се у посљедњих неколико година, повећавајући тако ризик од колатералне штете и повреда пролазника....”, додаје се у извештају.

Према наводима из извештаја, остале препреке за пословање укључују неефикасну бирократију и недостатак радне снаге у различитим секторима.

„Примери индустријских подухвата су релативно ретки, а економски пад због вируса корона и његових ефеката вероватно ће повећати ризике од штрајка радне снаге у наредним месецима, посебно у туризму, транспорту, рударству и тешкој индустрији“, процењује се у документу.

Оцењује се да је квалитет опште инфраструктуре адекватан, али да су потребне опсежне надоградње како би се Црна Гора такмичила са развијенијим европским земљама, пренео је Танјуг.

Како се наводи у извештају, у Црној Гори су присутна и лица која су учествовала у сукобима у Сирији и Ираку.

„Мала салафистичка заједница присутна је у Црној Гори, а један број њених чланова путовао је у Сирију и Ирак да би се борили за различите исламистичке наоружане групе које тамо делују. Међутим, ове особе нису указале на намеру да изврше терористичке нападе на црногорском тлу“, наводи се у безбедносном извештају.

Напомена:  Оригиналан чланак "Безбедносни извештај: Сукоб которских кланова претња за туристе" који је Спутњик преузео са агенције Танјуг измењене су следеће ставке да се не би тумачиле као манипулативне:

-У наслову и лиду назначено је да је сукоб которских кланова претња за туристички град Котор, а не за туристе.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала