Десет древних градова и шест престоница Русије /фото, видео/

© Sputnik / Оливера ИкодиновићКазањ, трећа престоница Русије
Казањ, трећа престоница Русије - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Древни градови Русије су током векова доживели разне промене, али су упркос освајањима, миграцијама становништва и савременим тежњама, задржали своју јединственост и сачували архитектуру старих времена.

Древни руски градови:

10.  Рјазањ

© Sputnik / Vladimir Fedorenko / Уђи у фото-галеријуРјазањски Кремљ, Рјазањ
Десет древних градова и шест престоница Русије /фото, видео/ - Sputnik Србија
Рјазањски Кремљ, Рјазањ

Име града је настало по територији кнежевине која се у 11. веку налазила на десној обали реке Оке. Град има веома развијен туризам. Објекти који су посебно занимљиви за туристе су: Манастир Светог Јована Богослова, Манастир Свете Тројице, Рјазањски историјски музеј и друго. Рјазањ има 532.772 становника.

9. Јарослављ

© Sputnik / Alexey Malgavko / Уђи у фото-галеријуЈарослављ и река Волга
Десет древних градова и шест престоница Русије /фото, видео/ - Sputnik Србија
Јарослављ и река Волга

Један од најстаријих градова Русије који потиче од 1010. године. Град је у прошлости поносно носио титулу „града са сто цркава“, а сада их је остало само тридесет. Велики број старих цркава и архитектонских споменика припадају Златном прстену Русије. Најважнија атракција у историјском центру града је Преображенска црква саграђена 1516. године. Јарослављ има 603.961 становника.

8. Казањ

© Sputnik / Оливера ИкодиновићКазањ
Десет древних градова и шест престоница Русије /фото, видео/ - Sputnik Србија
Казањ

Казањ је основан 1005. године као тврђава на граници Волжске Бугарске. Град има вишевековну историју и уникатно културно и историјско наслеђе. Казањ је део наслеђа УНЕСКО. Главне знаменитосте града су Казањски Кремљ, који је саграђен од беле цигле и џамија Кул Шариф.  Казањ има 1.205.651 становника.

7. Владимир  

© Sputnik / Alexey Malgavko / Уђи у фото-галеријуУспенска и Дмитријевска црква, Владимир
Десет древних градова и шест престоница Русије /фото, видео/ - Sputnik Србија
Успенска и Дмитријевска црква, Владимир

Град-музеј је основан 990 године и припада Златном прстену Русије. За Владимир се каже да „његове болнице, продавнице и библиотеке представљају споменике архитектуре“. Већина кућа је старија више од 300 година. Позната Златна врата, Успенска и Дмитријевска црква припадају светском наслеђу УНЕСКО. Владимир има 362.581 становника.

6. Муром

Муром се први пут спомиње у летопису „Повест минулих времена“. На територији града је живело племе угарско-финског порекла „Муроми“. Кнез Владимир је 988. године свом сину Глебу дао да управља градом, који је и био његов први владар. Најинтересантнија грађевина је Спаско-Преображенски манастир, који је и најстарији у земљи. Муром има 110.746 становника.

5. Суздаљ

© Sputnik / Maksim Blinov / Уђи у фото-галеријуСуздаљски Кремљ, Суздаљ
Десет древних градова и шест престоница Русије /фото, видео/ - Sputnik Србија
Суздаљски Кремљ, Суздаљ

У старим изворима град се неколико пута спомиње. Приликом описивања устанка, спомиње се 1024. године. Други пут се спомиње 999. године, где се наводи да је град основан после спајања неколико насеља. Тренутно је један од најстаријих градова и део Златног прстена Русије. У граду се налази велики број историјских споменика, који одушевљавају својом лепотом. Суздаљ има 9.978 становника. 

4. Смоленск

© Sputnik / Ilya PitalevУспенска црква, Смоленск
Десет древних градова и шест престоница Русије /фото, видео/ - Sputnik Србија
Успенска црква, Смоленск

Град-херој се први пут спомиње 946. године у летопису „Повест минулих времена“ као насеље племена Кривичи. Двадесет година касније, принц Олег је заузео Смоленск и припојио га Старој Русији. Сина Игора поставио је за кнеза града, али он је био јако млад и није могао да управља градом, па је Смоленск контролисан из Кијева. Од главних атракција древног града Русије важно је истаћи Борисоглебски манастир, цркву Светог Јована Богослова и Успенску цркву. Смоленск има 330.049 становника.

3. Велики Новгород

© Sputnik / Konstantin ChalabovСофијски сабор, Велики Новгород
Десет древних градова и шест престоница Русије /фото, видео/ - Sputnik Србија
Софијски сабор, Велики Новгород

Град је основан 859. године. С правом се може назвати јединственим, јер се такви архитектонски споменици не могу наћи ни у једном другом граду на свету. Атмосфера Новгорода, који је добио бронзану награду најстаријих градова у земљи, је јединствена. Град је саграђен на месту где су се одиграли многи важни догађаји у Русији. Највећа атракција Великог Новгорода је црква Свете Софије. Град се често назива и верским центром Русије, а Новгородски Кремљ је једна од најлепших грађевина у земљи. Велики Новгород има 221.954 становника.

2. Стара Ладога

© Fotolia / KalichkaЦрква Дмитрија Солунског, Стара Ладога
Десет древних градова и шест престоница Русије /фото, видео/ - Sputnik Србија
Црква Дмитрија Солунског, Стара Ладога

Стара Ладога, која заузима друго место на списку најстаријих градова Русије, основана је 753. године. Међутим, историјске чињенице говоре да су и до оснивања града овде била насеља. Први кнез старе Русије, Рјурик, је потицао из Старе Ладоге. Обзиром да се град налазио у близини непријатељске територије, више пута је био рушен и обнављан. Дрвена тврђава Стара Ладога замењена је каменом у 9. веку и тако је постала прва тврђава у земљи од овог материјала. Стара Ладога има 2.012 становника.

1. Дербент

© Sputnik / Vladimir Vyatkin / Уђи у фото-галеријуТврђава Нарин-кала, Дербент
Десет древних градова и шест престоница Русије /фото, видео/ - Sputnik Србија
Тврђава Нарин-кала, Дербент

Дербент је најстарији град у Русији. Његова историја је стара 5.000 година. Први пут се спомиње у шестом веку пре наше ере и звао се Каспијска капија. У састав Руске империје је ушао 1813. године, када је потписано примирје са Персијом. Најпознатији споменици су џамија Џума из осмог века и тврђава Нарин-кала која је стара 2.500 година. Дербент има 121.251 становника.

Главни градови Русије

1. Ладога (862 — 864), две године.

Ладога је настала средином 8. века. Према летопису „Повест минулих времена“ била је резиденција Рјурика до 864. године, а тек након тога је основао Велики Новгород.

Ладога није само један од најстаријих градова у Русији, она је и једна од најдревнијих словенских предстража, коју су северни суседи непрестано нападали. Тврђава је спаљена, уништена, али се увек дизала из пепела. У деветом веку су дрвени зидови тврђаве Ладога замењени каменим, а Ладога је постала прва камена тврђава у Русији.

2. Новгород (862 — 882), 20 година

Према другим летописима, први главни град Старе Русије је Велики Новгород.

Велики Новгород је један од најстаријих и најпознатијих руских градова, први пут се помиње у Новгородској хроници 859. годином у вези са именом легендарног кнеза Рјурика.

Већ у првим вековима свог постојања Новгород је играо важну улогу у догађајима који су се одвијали на руском тлу, поставши прва престоница Русије. Локација Новгорода је била повољна географски, јер су се ту укрштали пловни путеви који су пролазили од Балтика са севера и запада према југу и истоку, па је до средине деветог века постао главни трговачки, политички и културни центар северозападних земаља.

3. Кијев (882 — 1243), 361 годину

© Sputnik / Стрингер / Уђи у фото-галеријуСаборни храм Свете Софије у Кијеву
Десет древних градова и шест престоница Русије /фото, видео/ - Sputnik Србија
Саборни храм Свете Софије у Кијеву

Рјуриков наследник, новгородски принц Олег, заузео је Кијев 882. године, који је тада постао главни град Русије. Примањем хришћанства крајем 10. века, Кијев је постао и резиденција руског митрополита.

Андреј Богољубски је 1169. године одбио да заузме кијевски престо. После тога су суздаљски и волински кнезови пребацивали владавину Кијевом својим рођацима, док су черниговски и смоленски кнезови чешће лично владали. Ипак, титула кнежева „целе Русије“ наставила је да се везује за оне који су владали Кијевом.  

Монголи су уништили град 1240. године. Борба за њега је престала, а најстаријим кнезовима Русије, кнезу Владимиру Јарославу Всеволодовичу (1243) и Александру Јарославичу Невском  (1249) је предат Кијев.

После инвазије Монгола, дошло је до масовне миграције руског становништва из Кијева и оближњих земаља у неразвијене земље Залесја, део Владимирско-Суздаљске Русије, где су Татари ретко долазили. Руси су напустили Кијев и створили нову државу.

4. Владимир (1243 — 1389), 146 година

Владимир Мономах је 1108. године основао град који је 1157. године постао главни град Североисточне Русије. Кнез Андреј Јурјевич Боголјубски је своју резиденцију пренео у Владимир.

Владавина Всеволода Јурјевича Велико Гнездо постала је време максималног утицаја кнежевине. Његову надмоћ су препознали кнезови свих руских земаља, осим Чернигова и Полоцка, и од тада су се владимирски кнезови називали „великим“.

После инвазије Монгола (1237-1240), све руске земље биле су под врховном влашћу Монголског царства, подређене његовом западном крилу Златној Хорди. Митрополит је 1299. године преселио седиште у Владимир. Почетком 14. века кнезови у Владимиру су носили титулу „Велики кнез целе Русије“.

5. Москва (1389 — 1712, и 1918 до данас), 421 годину

© Sputnik / Евгений Одиноков / Уђи у фото-галеријуСпаска кула московског Кремља
Десет древних градова и шест престоница Русије /фото, видео/ - Sputnik Србија
Спаска кула московског Кремља

Москва се први пут спомиње у летописима 1147. године. Град је 1263. године добио млађи син Александра Невског – Данил Александрович.

Он није претендовао на владавину Владимиром, успео је да значајно прошири територију своје кнежевине на рачун суседних смоленских и рјазанских области. То је Данилу омогућило да у своју службу регрутује велики број војника, који су чинили основу моћних московских бојара. У савременој историографији овај фактор се сматра најважнијим у процесу успешног успона Москве.

Митрополит је своје седиште 1325. године пребацио из Владимира у Москву.

Иван Четврти је 1547. године диобо титулу цара и Москва је до 1712. године била престоница Царске Русије.

Москва је поново постала престоница 12. марта 1918. године.  

6. Санкт-Петербург или Петроград (1712 — 1918), 206 година

© Sputnik / Всеволод Тарасевич / Уђи у фото-галеријуМанастир Александра Невског у Санкт Петербургу
Десет древних градова и шест престоница Русије /фото, видео/ - Sputnik Србија
Манастир Александра Невског у Санкт Петербургу

Главни град Русије је пренет 1712. године у Санкт Петербург. Град је основао Петар Велики 1703. године на мочварном земљишту у близини мора. Тиме је желео да осигура руски приступ Балтику.

Град је од 18. до 20. века био престоница Руског царства, значајан европски културни центар, и најважнија руска лука на Балтику. Централни део града је данас под заштитом УНЕСКО.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала