Колико вреди пријатељство с Кином

CC0 / / Кина – илустрација
Кина – илустрација - Sputnik Србија
Пратите нас
Први догађај у години на пољу међународне дипломатије било је путовање министра спољних послова Кине Ванг Јиа у Африку и непосредно након тога у Југоисточну Азију. Овај догађај је важан јер показује одређене тачке у свету где ће се нешто добро догодити у наредној години, попут раста и опоравка.

Реч „тачке“ је ипак дискутабилна јер се ради о читавом афричком континенту и региону јужно од Кине и источно од Индије. Иначе, већ крајем прошле године било је приметно да ако негде постоје зоне у којима нема превише лоших догађаја, онда то сигурно нису САД или Европа, већ земље које су на неки начин повезане са Кином или њеним партнерима. 

Афричке земље профитирале од сарадње са Кином

И ево неколико чињеница које су се појавиле током афричког путовања Ванг Јиа. Током протеклих 20 година трговински промет робе између Кине и Африке и обим директних инвестиција Пекинга порасли су за 20, односно 100 пута. Кина је изградила у Африци више од 6000 километара железничких пруга, 6000 километара аутопутева, готово 20 лука, преко 80 великих електроенергетских објеката, а такође је пружила помоћ у изградњи више од 130 медицинских установа. Поред тога, послала је 21 хиљаду медицинских тимова у 48 афричких земаља, који су се бринули о око 220 милиона пацијената. 

Ниједна сарадња није једнострана. На који начин Кина осим што је једина велика економија на свету која је расла у протеклој 2020. години, треба да обезбеди више од једне трећине светског економског раста ове године? Не захваљујући Сједињеним Државама, које већ три године покушавају да се „разведу“ од Пекинга у сваком смислу. Успех се очекује због одавно успостављеног система партнерства са десетинама земаља, укључујући Русију и многе друге. Да би се нешто производило, а посебно извозило, потребне су адресе на које ће ти производи ићи. Сходно томе, извоз без увоза такође изгледа климаво, што значи да је резултат управо партнерство које је корисно за све. 

Кинеске вакцине стижу у Индонезију

Са земљама Југоисточне Азије односи Кине делују компликованије него са Африком, јер уосталом то су суседи, па постоје територијални и други проблеми. Иако је Кина одавно постала први економски партнер Југоисточне Азије. И сада Индонезија (једна од тачака на Ванговој рути) купује од Пекинга 143 милиона доза кинеске вакцине против вируса корона, а Филипини (релативно нови партнер и такође део министровог путовања) организовали су прошле године читав медицински ваздушни мост са својим великим суседом. Сада упоредите ситуацију у ове две државе са, на пример, украјинском — у овој земљи која тежи Западу већ су схватили да су следећи на реду после тог истог Запада, па вакцине неће бити неколико месеци. Једино ако се увози приватно и за неколико хиљада евра за једног вакцинисаног човека. 

Или упоредите релативно мирне санитарне околности у десетинама азијских и афричких земаља (са неколико изузетака) са лудилом које хвата Европљане или Американце кроз бескрајне локдауне. Реч је и о неочекивано моћном покрету против вакцина, и успут — желите ли концентрациони логор за заражене? Постоји такав нацрт закона у Њујорку. Дакле, и партнери врло тоталитарне Кине, и сам Пекинг, дефинитивно немају планове за концентрационе логоре, јер једноставно нема потребе за тим. 

Пројекат „Појас и пут“ функционише упркос пандемији

Али шта ће бити сада и у светлој будућности са пројектом који, иако у чисто пропагандном смислу, повезује Пекинг и више од половине света? Реч је о концепту „Појас и пут“.

Неки закључци по питању тога се већ могу извести. Испоставило се да током „заражене“ 2020. године, ако су у нашем свету бар неки пројекти сарадње некако уопште функционисали, онда је то управо „Појас и пут“. За девет месеци у години земље учеснице су добиле директне кинеске инвестиције у разне грађевинске пројекте до 13 милијарди долара, односно 30 одсто више него пре годину дана. Што се тиче новчане помоћи (грантови, бескаматни и готово бескаматни кредити), Пекинг је дао на 41,4 милијарде у периоду од 2013. до 2018. године.  

Кад се све сабере и одузме, многи пекиншки партнери приступили су непријатној 2020. години нешто богатији него што би био случај да таквог партнерства није било. Због тога је Кина, наравно, од својих стратешких конкурената добила надимак „финансијски предатор“. 

Генерално, светска економија је прошле године претрпела, ако не катастрофу, онда огромни пад, која се сада израчунава. Било би оптимистично очекивати да ће се након таквог удара „Појас и пут“ и даље развијати истим темпом. Заправо, један од циљева путовања Ванг Јиа је управо ревизија читавог низа инфраструктурних пројеката са Африком и делом Азије, кроз које пролази „Појас и пут“. 

И ово је сјајна тема. Док су присталице Трампа биле на путу према Капитолу, а Ванг Ји је још увек путовао Африком, амерички и савезнички идеолози су усавршавали формулацију о томе да је вирус убио „Појас и пут“. И будите сигурни, само један замрзнути пројекат у било којој земљи биће довољан да се у одређеним медијима чује - „ето, видите“. 
Стратешка конкуренција Москве и Пекинга изазов за Запад

Овај став се искристалисао у чувеној изјави британске амбасадорке у Сједињеним Државама Карен Пирс, која је пре неколико дана изјавила да Русија и Кина не би требало да изађу као победници из пандемије изазване вирусом корона. Некоме се могло учинити да се ради о људским губицима због болести, односно да Еглескиња прави табелу од тих података. Али не, она је говорила о нечему другом. Конкретно: „Не желимо да се једног дана пробудимо и откријемо кинеске стандарде у  областима као што су вештачка интелигенција и кибернетика“. Али и генерално: „Други велики изазов је стратешка конкуренција од стране Москве и Пекинга.“

Стратешка конкуренција у овом случају значи следеће: док се Британци или Американци боре са медицинско-економско- политичком катастрофом која је на њих пала, ни Руси ни Кинези не би требало да се осећају добро. У идеалном случају, они би требало да заостају у развоју чак и више од Запада, или барем да претрпе једнако тешке губитке. Ово је сада стратешки садржај тренутка. И са сличним осећањима сада многи људи са Запада посматрају чак и уобичајена међународна дипломатска дешавања, попут два путовања кинеског министра.  

Прочитајте и:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала