Мира Бањац о филму „Концентриши се, баба“: Још увек се нађе човек преко пута човека

© Sputnik / Дејан СимићМира Бањац, глумица и председница Савета Фестивала европског филма Палић
Мира Бањац, глумица и председница Савета Фестивала европског филма Палић - Sputnik Србија
Пратите нас
Једна од јунакиња филма “Концентриши се, баба”, легендарна глумица Мира Бањац открива за Спутњик како се, снимајући у Сарајеву, уверила да су упркос многим променама, људске вредности остале исте.

Човек се увек нађe

„После толико времена ствари су се промениле и свако има своје бреме. Људи иду за својим животом, остављају старе иза себе и породице су све мање. Али, нисмо ипак изгубили праве људске вредности. Још увек се нађе човек преко пута човека“, наглашава глумица.

Под слоганом „Једна породица, два тестамента, један рат“, филм тематизује окупљање породице у Сарајеву у априлу 1992. године око старе мајке на самрти, а коју игра Мира Бањац. Сплетке око наследства које ће иза старице остати знакови су катастрофе која долази. Распад породице уочи самог рата пресликаће се на ширем плану – на догађаје у Сарајеву и у целој држави.

Филм у режији Пјера Жалице од 18. јануара биће доступан публици широм света на онлајн платформи ondemand.kinomeetingpoint.ba.

„Веома сам се радовала снимању овог филма, јер нисам била у Сарајеву од пре рата. Када сам стигла, нашла сам све исто – пријатељи, они који су још живи, били су на свом месту. Драгоцено је било поново их видети. Сретала сам се и са бројним босанским и хрватским колегама. Било ми је много лепо“, каже Мира Бањац.

Прославила рођендан на снимању

Поред наше прослављене глумице у филму играју Емир Хаџихафизбеговић, Бранимир Поповић, Јасна Жалица, Алма Прица, Адмир Гламочак. Сви они, заједно са осталим колегама на снимању, учинили су нашој глумици изненађење за памћење приредивши јој рођенданску забаву.

„Док смо снимали, нисам ни знала да ће ми приредити рођенданску забаву. То је била права фешта на самом сету, гест који ме је веома обрадовао. Дивно смо се провели“, открива глумица.

© Фото : Обала Арт ЦентарМира Бањац у улози старице у филму „Концентриши се, баба“
Мира Бањац о филму „Концентриши се, баба“: Још увек се нађе човек преко пута човека - Sputnik Србија
Мира Бањац у улози старице у филму „Концентриши се, баба“

О раду са редитељем Пјером Жалицом, познатим по филмовима „Гори ватра“ и „Код Амиџе Идриза“, Мира Бањац има речи хвале:

„Знала сам и његовог оца и било ми је драго да упознам Пјера. Он је паметан, мислећи редитељ. Ради тихо. Са њим нема фрке, нема узнемиравања и снимање је прошло у тишини, љубави и миру“.

Позната по бројним трансформацијама и различитим улогама, у филму „Концентриши се, баба“ Мира Бањац променила је језик. На питање да ли је било тешко прећи на босанску ијекавицу, глумица одговара да то није био никакав проблем:

„Знам тај језик, знам те људе. Ми смо ипак комшије“.

© Фото : Обала Арт ЦентарМира Бањац: „Што се тиче моје каријере - филм 'Концентриши се, баба' ми је црвено слово“.
Мира Бањац о филму „Концентриши се, баба“: Још увек се нађе човек преко пута човека - Sputnik Србија
Мира Бањац: „Што се тиче моје каријере - филм 'Концентриши се, баба' ми је црвено слово“.

Филм “Концентриши се, баба” настао је у копродукцији Босне и Херцеговине и Турске, а премијеру је имао на отварању прошлогодишњег 26. Сарајево Филм Фестивала.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала