„Нешенал интерест“: Бајденова одлука о именовању Нуландове – јасан сигнал Москви

© AFP 2023 / VANO SHLAMOV Помоћница америчког државног секретара за Европу и Евроазију Викторија Нуланд
Помоћница америчког државног секретара за Европу и Евроазију Викторија Нуланд - Sputnik Србија
Пратите нас
Одлука о именовању Викторије Нуланд на место државног подсекретара је јасан сигнал за Москву да је зближавање са Вашингтоном при администрацији Џоа Бајдена мало вероватно, пише „Нешенал интерест“.
„Саопштења о предстојећем именовању Викторије Нуланд су за Москву јасан сигнал да се шансе за значајно зближавање Сједињених Америчких Држава и Русије при администрацији Бајдена смањују“, наведено је у чланку.

Амерички лист подсећа да је Викторија Нуланд била активна присталица политике Барака Обама према Русији и Украјини, као и да следећем председнику Америке препоручује да уводи нове санкције и ствара глобални фронт за обуздавање „војне агресије“ Русије.

Украјинска војска у Донбасу - Sputnik Србија
Одзвањаће гласно: Уз дуо Бајден-Нуланд украјинском сукобу прети заоштравање

Кијев ликује због именовања Нуландове

Истовремено, „Нешенал интерест“ истиче да ће вест о њеном именовању у украјинској престоници ван сумње бити повод за радост и да је већ „изазвало ликовање у Кијеву“.

Аутори подсећају да је она активно подржавала нереде на Мајдану 2014. године – делила је храну украјинским демонстрантима и састајала се са новом владом земље. Како се наводи, такође је разговарала са бившим председником Петром Порошенком о реализацији захтева Минских споразума и напретку Украјине по питању реформи.

​Иначе, Нуландова се сматра ветеранком дипломатске службе. Она је више од 30 година радила у Стејт департменту, била главни званичник за Русију и земље бившег СССР-а и говори руски језик.

Раније је „Дојче Виртшафтс Нахрихтен“ (ДВН) писао да ће под новом администрацијом Беле куће на челу са демократом Џоом Бајденом украјински конфликт достићи нови ниво заоштравања и упозорио да ће он „одзвањати гласно“. Истовремено, навео је да постављање Нуландове сведочи о томе да ће бити употребљена сва доступна средства у ту сврху – од војних до хибридних.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала