Башкирија уводи антиковид пасоше

© Sputnik / Павел Бедняков / Уђи у базу фотографијаЦентар за вакцинацију против ковида 19 у Москви
Центар за вакцинацију против ковида 19 у Москви - Sputnik Србија
Пратите нас
Башкирија уводи „антиковид пасоше“ – њих ће добијати људи који имају антитела на вирус корона, саопштио је лидер републике Радиј Хабиров на оперативном састанку у влади.
„Пасош ће имати они који су преболели, имају антитела и који су вакцинисани. То решава бројне проблеме“, рекао је, наводећи као пример старије људе.

Према његовим речима, ово ће постати подстицај за становнике републике да се вакцинишу. Пасош ће бити могуће добити преко портала државних служби.

Хабиров је такође приметио да ће антиковид пасоши помоћи да се „сале напуне са више од прописаних 30 одсто“.

„Једном речју, људи ће се постепено почети да се враћају обичном животу, који нам свима недостаје. Једини изузетак је ношење маски. Чак и за вакцинисане режим остаје на снази најмање до краја године. Маске се морају носити, то је норма коју су утврдиле савезне власти“, објаснио је Хабиров.

Медицинска сестра припрема вакцину против ковида - Sputnik Србија
То је антиутопија: За председавајућу Савета Руске Федерације ковид пасоши су неприхватљиви

Претпоставља се да ће антиковид пасош бити електронски, у облику посебног ку-ер кода, али ће ако буде потребно, моћи да се покаже на телефону или одштампа. Документе за њихово добијање грађани неће морати да подносе – код ће се аутоматски генерисати код оних који су вакцинисани или потврдили присуство антитела сертификатом.

Пројекат ће почети да се тестира 29. јануара, а званично ће бити покренут 5. фебруара. Током целе године гледаоци са антиковид пасошима добијаће попуст од 30 одсто на улазнице за државне установе културе, а сале ће моћи да буду попуњене и до 70 одсто.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала