Богојављење у Русији ове године према „древном сценарију“

© Sputnik / Евгений Јепанчинцев / Уђи у базу фотографијаБогојављенско купање у руском граду Чита
Богојављенско купање у руском граду Чита - Sputnik Србија
Пратите нас
На Богојављење милиони Руса сваке године чекају свету водицу, а многи такође урањају у ледену воду. Међутим, ове године један од најомиљенијих празника у земљи ће бити одржан другачије због вируса корона. Где и како ће се делити богојављенска водица, да ли ће купање бити дозвољено и шта кажу свештеници о ковид ограничењима?

Два најпопуларнија ритуала код Руса су: освештање ускршњих колача и купање у леденој води за Богојављење. У њима учествују милиони људи.

Они који се усуде да три пута зароне у ледену воду, имајући управо религиозну мотивацију, по правилу за то бирају посебне и освештане рупе у леду. У њиховој близини 18. и 19. јануара дежурају спасиоци, лекари и волонтери који броје рониоце.

Тако је прошле године, према званичним подацима Министарства унутрашњих послова РФ, 2,1 милион људи прославило Богојављење купањем у леденој води. У суштини, „на Јордан“ (тако се назива рупа у леду у знак сећања на реку Јордан у којој је Јован Крститељ крстио Исуса Христа) иде много више људи.

Међутим, пандемија је озбиљно утицала на верски живот у земљи. Ускршњи колачи за Ускрс 2020. године нису освештани у свим регионима, а тада су и храмови били отворени само за свештенство.

Рупе у леду само на одређеним местима

За Богојављење је ситуација боља: верницима је дозвољен улазак у цркве. Међутим, богојављенско купање се неће одвијати свуда. Током те церемоније је тешко обезбедити поштовање дистанце, посебно у свлачионицама, као и режим ношења маски и рукавица. А епидемиолошка ситуација је и даље тешка: сваког дана има 22-24 хиљаде новозаражених.

О судбини обележавања Богојављења одлучује се директно у регионима, пре свега на општинском нивоу.

Познато је да ће се број опремљених „јордана“ знатно смањити у низу области Русије (Мурманској, Амурској, Тамбовској, Тјуменској, Јарославској, Самарској, Лењинградској, Нижегородској...), као и у Приморском и Краснодарском региону, Свердловској, Чељабинској области, републикама Алтај, Хакасија, као и на Криму. Неће у свим регионима пробити лед и опремити место за купање. Као прво, плаше се ширења заразе. Као друго, време није погодно јер су у великом броју региона абнормални мразеви. Купање у таквим условима је опасно по живот.

Исто се односи и на рупе у леду које су пробијене самостално. Министарство за ванредне ситуације РФ апелује да се не зарања у њих, јер у том случају неће бити никога да пружи стручну помоћ.

Генерално, власти препоручују да се народ уздрже од одласка на „јордане“ где је неизбежно масовно окупљање људи.

Шта каже Црква

У неким регионима је потпуно забрањено купање. Због тога тамо неће бити званично опремљених рупа у леду.

То је случај у Камчатском, Хабаровском, Пермском, Приморском региону, Магаданском, Пензенској и Калињинградској области, као и у Јакутији. Места за купање неће бити ни у Ростову, Оренбургу, Иркутску, Петрозаводску и крупним градовима Краснојарског региона.

У многим случајевима ово је иницијатива локалних епархија. Дакле, свештеници Тољатинске и Нориљске епархије неће освештавати „јордане“. Верници Омске митрополије такође нису били благословени да зароне у ледену воду.

„Црквена повеља уопште не разматра питање освештавања рупа у леду. Све се одлучује на основу локалних околности — „ићи на јордан“ или не. Према канонима, у богојављенској ноћи 18. јануара, и на сам дан празника, 19. јануара, врши се велико освештавање воде. А где тачно се то одвија — у храму, на његовој територији, на резервоару воде — зависи од локалних услова и никада није регулисано“, објашњава за РИА Новости члан радне групе Московске патријаршије за координацију активности црквених институција у контексту ширења вируса корона, протојереј Максим Козлов.
© Sputnik / Алексей Дружинин / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин током богојављенског купања
Богојављење у Русији ове године према „древном сценарију“ - Sputnik Србија
Председник Русије Владимир Путин током богојављенског купања

И генерално, у Цркви, према његовим речима, не виде проблем у томе што се ове године неће сви и свуда купати у богојављенској ноћи. Ствар је у томе да традиција зарањања у ледену воду уопште није црквена, већ народна традиција.

„Ово је обичај који нема никакве везе са повељом, није обавезан. У совјетско време нико га није практиковао, али се празник у потпуности славио са становишта религије“, додаје свештеник.

Како је било у прошлости

Оживљавање верског живота 90-их година, обичај купања на Богојављење постепено је постао широко распрострањен. То је углавном због чињенице да људи нису знали црквена правила. А она су прилично строга.

„У средњем веку, на пример, Руска црква је директно забрањивала такве активности. О томе се разговарало на Стогавом сабору 1551. године. Тако је такође истакнуто да се смрт током купања у леденој води рачуна као самоубиство. Сада, наравно, нема такве суровости, али овај ритуал је свакако опаса. Друга ствар је када је реч о правој реци Јордан чија температура је +25 степени Целзијсуа“, рекао је познати црквени публициста протојере Павел Островски.

Зарањање у Јордан, према његовим речима, представља дугогодишњу побожну традицију. Али садашње купање није увек повезано са побожношћу. То је велики шоу: не може се рећи да сви који зароне у ледену воду верују у Бога и знају значење Богојављења. Штавише, не иду сви у храм након овог ритуала. Али погрешно веровање се укоренило међу љидима, као да се на тај начин греси могу опрати и излечити.

Коме се не препоручује купање у леденој води

Наравно, то није тако. Према хришћанској доктрини, само покајање чисти грехове. Овај крајње екстремни ритуал неће помоћи ни код болести, сигурни су запослени у регионалним министарствима здравља. Они који пате од акутних и хроничних болести, посебно кардиоваскуларних, дијабетеса, хипертензије, епилепсије и склоности ка нападима, имају запаљењске процесе у бубрезима, обољења штитне жлезде, боље је да се уздрже од роњења.

© Sputnik / Евгений Епанчинцев / Уђи у базу фотографијаПре и после вакцинације, не треба ронити у ледену воду.
Богојављење у Русији ове године према „древном сценарију“ - Sputnik Србија
Пре и после вакцинације, не треба ронити у ледену воду.

Исто важи и за ковид-19. „Ако је особа недавно прележала било какву респираторну инфекцију, без обзира на тежину инфекције, онда би неко време, најмање недељу или десет дана, требало да избегава нагло хлађење тела. Исто се односи и на вакцинацију, укључујући и ону против вируса корона, када је телу потребно време за опоравак. Према томе, и пре и после вакцинације, не треба ронити у ледену воду“, објаснила је за РИА Новости докторица-имунолог Надежда Логина.

Богојављенска водица ће бити подељена

Па шта је важно, ако није купање? Отац Максим истиче да верници Богојављење прослављају првенствено у цркви, учествујући у свим службама 18. и 19. јануара. И носе кући освештану водицу.

„То је велика светиња и она може да излечи. Али не по принципу плацеба, сугестије (дакле не треба занемаривати лекарску помоћ), већ у складу са вером особе која воли Господа и од њега добија милост. Стога се освештана водица увек поштовала. Нико није ронио у њу, људи су се молили и пили је, а неко се њоме умивао “, каже отац Павел Островски.

Богојављенска водица се обично дели од после подне 18. јануара до краја дана Богојављења, 19. јануара. Ове године обичај је очуван упркос пандемији. Али са неколико измена.

Све ће се одвијати уз поштовање антивирусних мера: и верници и црквено особље треба да носе маске. Дистанца од једног и по до два метра је обавезна. Генерално се парохијама сугерише да се ово одвија на отвореном простору.

Истина је да не могу све заједнице себи то да приуште. „Имамо малу цркву, па ћемо воду делити унутра. Али ако смо раније то радили само 18. и 19 јануара, сада ћемо три дана, од јутра до вечери. Поред тога, повећали смо удаљеност између оних који деле воду како би људи могли безбедно да приђу. Генерално, строго ћемо се придржавати свих неопходних мера“, рекао је за РИА Новости јереј Андреј Бухтојаров.

Поред тога, локалне власти су позвале старије од 65 година да се уздрже од одлажења за воду. Стога свештеник моли вернике да однесу свету водицу старијим људима кући. И да изаберу време тако да не буде масовног окупљања људи.

Неке епархије су организовале све мало другачије „Предложили смо верницима да донесу своју воду, коју ћемо такође освештати. На овај начин ћемо избећи гужве“, рекли су из јакутске епархије.

Генерално, широм Русије ће се освештана водица делити у свим црквама, као и претходних година. А свештеници подсећају вернике да је обавезно строго поштовања антивирусних мера.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала