Ескобарово наслеђе: „Кокаински нилски коњи“ пустоше Колумбију

© Фото : Pixabay/karlins_u Нилски коњ
Нилски коњ - Sputnik Србија
Пратите нас
Колумбијски еколози огласили су узбуну због све бројније популације „кокаинских нилских коња“, упозоравајући да убрзано множење животиња мора бити заустављено пре него што „опустоше земљу“.

Двадесет седам година након убиства Пабла Ескобара и бекства нилских коња из његовог личног зоолошког врта, постоји стотинак потомака тих животиња који „тероришу језера и реке у земљи“, пише „Телеграф“.

Научници су упозорили да би њихова популација могла да нарасте на 1.500 примерака до 2024. године, јер ниједан грабљивац не може зауставити множење „кокаинских нилских коња“ у дивљинама Колумбије.

© AFP 2023 / Raul ARBOLEDAПостер нарко-барона Пабла Ескобара у Санта Домингу, Колумбија
Ескобарово наслеђе: „Кокаински нилски коњи“ пустоше Колумбију - Sputnik Србија
Постер нарко-барона Пабла Ескобара у Санта Домингу, Колумбија
„Ови нилски коњи постали су део локалног екосистема и зато нам време истиче“, рекао је владин еколог Давид Ечевери Лопез, додајући да се власти журе да стерилишу животиње.

Еколози тврде да су урин и измет нилских коња токсични и представљају опасност за друге животиње, па чак и за људе. Такође, нилски коњи могу бити врло агресивни према људима који приступе њиховој територији.

Животиње је у Колумбију увезао озлоглашени краљ кокаина Пабло Ескобар ког је полиција убила 1993. године. Власти су тада преузеле контролу над његовим имањем од 7.000 хектара и личним зоолошким вртом, али су најмање четири нилска коња успела да побегну.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала